Poolse gehandicapte baby’s krijgen premie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Naast deze wet werd er ook een nieuw voorstel ingediend door katholieke organisaties en anti-abortus activisten om een wet aan te laten nemen die het aanzienlijk moeilijker zal maken om voorbehoedsmiddelen te krijgen. Het gaat hen vooral om de morning-afterpil die toch gezien wordt als een substituut voor abortus.

Pilverbod

Het ministerie van gezondheidszorg is ondertussen bezig is met een aanscherping van de toelating van bepaalde voorbehoedsmiddelen. Door deze aanscherping zal het onmogelijk worden om bepaalde middelen die nu simpelweg in de apotheek gekocht kunnen worden te verkrijgen zonder doktersrecept. De plannen gaat zelfs zo ver dat vermoedelijk een aantal nu makkelijk beschikbare anticonceptie pillen uit de schappen zullen verdwijnen, om dat ze ook als morning-afterpil gebruikt kunnen worden. Dokters worden daarmee in plaats van medici bewakers van de katholieke moraal in Polen.

Kaarsjes als protest bij kantoor regeringspartijProtest bij kantoor van de Poolse regeringspartij – Foto: Twitter

Knuffels

De reacties onder Poolse vrouwenorganisaties waren heftig. Op social media werd gesproken van een grafkistjes-toeslag of een verkrachtingssubsidie, waar het ging om de 4.000 Poolse zloties toeslag per geboorte. De brutaliteit waarmee de katholieke organisaties hun wil opdringen aan de vrouwen werd gehekeld. Bij de kantoren van de conservatief katholieke regeringspartij ‘Recht en Rechtvaardigheid’ verschenen knuffels met daaraan briefjes die de toelage belachelijk maakte en op een aantal plekken werden kaarsjes neergezet als teken van rouw en protest tegen de nieuwe plannen. De Poolse vrouwen lijken voorlopig hun paraplu’s, die het symbool zijn geworden van het protest tegen het abortusverbod, niet in te vouwen.

Mensenrechten

De Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties publiceerde gisteren een voor haar doen ongekend kritisch rapport over het handhaven van het recht op een veilig leven en veilige gezondheidszorg voor vrouwen in Polen. Dat rapport werd uitgegeven door de Poolse Ombudsman, Adam Bohnar, die vervolgens door politici van de regeringspartij neergezet werd als landverrader. Gesuggereerd werd dat hij de commissie zijn mening had opgedrongen. In een reactie op de aantijgingen gaf hij aan dat hij als Ombudsman is aangesteld als onpartijdige verdediger van de burgers tegen willekeur van de staat. Alle Poolse instituties staan echter onder druk door de enorme politieke en maatschappelijke polarisatie die de conservatief katholieke regeringspartij binnen een jaar tot stand heeft weten te brengen.

De Europese Commissie lijkt nu langzaam aan genoeg te krijgen van het subsidieren van de programma´s van de huidige Poolse regering.

Schulden

Alle conflicten binnen Polen, maar ook van Polen met internationale organisaties beginnen de huidige regering parten te spelen. Aanvankelijk kocht de partij haar populariteit met de introductie van een maandelijkse kinderbijslag van omgerekend € 120 per kind. 1 jaar na de introductie van die kinderbijslag lijkt de bodem van de schatkist veel sneller in zicht te komen dan gedacht. De Europese Commissie lijkt nu langzaam aan genoeg te krijgen van het subsidieren van de vaak antie-Europeses programma´s van de huidige Poolse regering. Ook de toeslag voor het krijgen van een gehandicapt kind lijkt een van die kostbare maatregelen te zijn die de Poolse regering steeds verder in de schulden en het nauw zullen brengen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons