Nog minder vrouwen op publieke zenders

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Vrouwen zijn nog steeds zwaar in de minderheid bij de publieke omroepen, vooral bij de grote talkshows. Dit blijkt uit een inventarisatie van de NPO en onderzoek van de LJS Nieuwsmonitor in opdracht van NRC. Zo was in 2010 37,6 procent van alle deelnemers aan televisieprogramma’s op de publieke omroep vrouw. Vijf jaar later is dat gedaald naar 35,4 procent. De ‘mannen van Matthijs’ spannen de kroon; bij de Wereld Draait Door is gemiddeld 82 procent man.

Over het onderzoek: Nel Ruigrok en Floris de Boer van LJS Nieuwsmonitor onderzochten de gasten van Jinek, Pauw, DWDD en RTL Late Night van het afgelopen seizoen (tot 22 mei).

Dat gaat via ‘scraping’: informatie van de sites van de programma’s waar de gasten vermeld staan wordt verzameld en geanalyseerd. Het gaat om gasten die zijn uitgenodigd op basis van hun deskundigheid: sidekicks en gasten met een vaste rubriek zijn eruit gefilterd.

Journalist en voormalig PvdA-politicus Myrthe Hilkens zat vorig seizoen het vaakst in één van de vier grote talkshows: twaalf keer. Cabaretier Claudia de Breij tien keer. Haar rol als tafeldame bij De Wereld Draait Door is niet meegerekend. Schrijver Saskia Noort, zangeres Miss Montreal en terrorisme-expert Beatrice de Graaf schoven negen keer aan als gast. Info: www.nieuwsmonitor.org

Vrouwen in mineur
Volgens een artikel dat vandaag verscheen op NRC probeert de publieke omroep al jaren om programma’s aan te zetten om de man-vrouwverhouding op televisie meer gelijk te trekken. In 2013 presenteerde Rijxman in De Wereld Draait Door een lijst met nieuwe vrouwelijke deskundigen en experts, in de hoop dat programma’s daar uit zouden putten. Ondanks dat Rijxman zegt bij sommige programma’s sindsdien verbetering te zien, is het totaal aantal vrouwen sindsdien gedaald.

In het kader hiervan moest de Love redactie denken aan de Bechdel-test. Deze test laat zien hoe vrouwen gerepresenteerd worden in de media. Als je na het kijken van een film de volgende drie vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, is de film geslaagd voor de test, en is de film niet seksistisch. Vraag 1; Spelen er in ieder geval twee vrouwen in de film? 2: Praten deze vrouwen ook met elkaar? 3: Praten zij over iets anders dan een man? Het is schokkend om te zien hoeveel films de test niet halen. Zie hier een lijst van films en of ze de Bechdel-test halen, of de test falen. Dit principe kun je natuurlijk ook toepassen op televisie. Zie voor een uitleg van de test dit filmpje:

[[{“fid”:”38246″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Bechdel test”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”The Bechdel Test for Women in Movies”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons