Beeld: Rawpixel.com
Opinie

Naaktfoto’s stelen is online pooierschap

Hassnae Bouazza pleit voor een harde aanpak van zij die naaktfoto’s stelen, zoals de Almeerse VVD-die hiervoor vorige week werd gearresteerd. Online pooierschap is namelijk nog steeds winstgevend.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Elke keer dat een VVD’er betrapt wordt bij een schandaal, wanneer niet, voel ik een beetje leedvermaak. De leden van de partij die zo van aanpakken houdt, pakken zelf gretig elke kans om de boel te belazeren en op te lichten. Als er ergens een clandestiene cent te verdienen valt, zijn ze erbij. Met de ene hand graaien ze, met de andere vernederen ze werkelozen en uitkeringsgerechten, want de VVD, dat is de partij van de doeners, ze houden hun hand niet op, zij pakken gewoon wat hen niet toekomt.

Blootfoto’s brengen geld in het laatje; het is waar vrouwenonderdrukking en kapitalisme samenkomen

Neem nu de Almeerse VVD-politicus die gearresteerd is wegens het hacken van computers en het stelen van naaktfoto’s van bekende vrouwen. Het is niet veel minder dan een virtuele verkrachting, de vrouw op haar kwetsbaarst en intiemst tegen haar zin in nemen. Door haar foto te jatten, te verspreiden en ongetwijfeld te bevlekken. Het is een soort online pooierschap.
De VVD heeft hem uit de partij gezet en noemt zijn daad ‘te walgelijk voor woorden’, maar tegelijk weten we allemaal dat het enorm hypocriet is, want zodra er ergens een BN’er bloot opduikt, surft driekwart van het land erheen. Blootfoto’s brengen geld in het laatje; het is waar vrouwenonderdrukking en kapitalisme samenkomen – met daar bovenop een verstikkende seksuele moraal. Seks mag binnen een relatie, tussen de lakens met de gordijnen toe, wie zich daarbuiten begeeft, loopt het risico gebrandmerkt te worden.

In de kern getuigt de daad van deze meneer van een enorme triestheid, en ik zou er wellicht met wat meer empathie over schrijven, ware het niet dat de schuld en last in dit soort gevallen meestal bij de vrouwen komt te liggen. Het zijn de vrouwen die de schande moeten dragen, die verwijten krijgen (‘had je maar niet’), alsof uit de kleren gaan in gezelschap van je geliefde een expliciete uitnodiging is aan derden om mee te genieten of er makkelijke oordeeltjes over te vellen.

Alsof uit de kleren gaan in gezelschap van je geliefde een expliciete uitnodiging is aan derden om mee te genieten

Maar zolang die makkelijke oordeeltjes en dat geschandpaal voortduren, kunnen we maar beter zo hard mogelijk zijn voor de echte daders. Totdat er geen eer of plezier meer valt te behalen in, en al helemaal geen geld meer valt te verdienen met, het schenden van andermans – en vooral andervrouws – lichamelijke integriteit.

Ik verwacht de komende tijd uitgebreide analyses over de cultuur die deze vorm van vrouwenonderdrukking en -uitbuiting niet alleen mogelijk maakt, maar ook aanmoedigt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons