Millennial dating trends voor beginners

Ben jij al bekend met alle nieuwe termen voor millennial dating trends?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Onbegrip en ongemak horen bij daten. Maar de ongeschreven regels binnen een datingcultuur veranderen met de tijdsgeest. Zo hebben jongeren tegenwoordig te maken met online dilemma’s: de transparantie van blauwe vinkjes, laatst-gezien-statussen en het kunnen zien van elkaars likes compliceert de boel flink. In een poging om helderheid te scheppen in deze chaos en beschrijvingen te vinden voor nieuwe fenomenen, wordt de lijst van (Engelse) dating termen steeds langer. Bij dezen een snelle wegwijzer in het oerwoud van de populairste millennial dating trends.

Ghosting, submarining en breadcrumbing

Een van de weinige termen die ik zelf bezig, omdat het helaas nu eenmaal veel voorkomt, is ghosting. Je bent de dupe van ghosting wanneer je datepartner opeens niets meer van zich laat horen. Hij of zij verdwijnt als het ware. Er volgt geen afsluiting of uitleg, en je trekt op een gegeven moment zelf maar de conclusie dat het er blijkbaar niet in zat. Ghosting kan nare pyschologische gevolgen hebben: juist omdat er geen afsluiting plaatsvindt, zit degene die wordt geghost vaak met allerlei vragen. Het kan leiden tot een lager zelfbeeld en waardeloos gevoel: ben ik dan blijkbaar niet eens een uitleg waard?

“Het kan leiden tot een lager zelfbeeld en waardeloos gevoel: ben ik dan blijkbaar niet eens een uitleg waard?”

Een subvorm van ghosting is, jawel, submarining. Bij submarining verdwijnt de ander net zoals bij ghosting, maar duikt dan na een tijdje plotseling weer op. Nadat je dus weken of maanden genegeerd bent, en niet wist of de ander gestorven, geëmigreerd of simpelweg ongeïnteresseerd was, krijg je ineens een casual “Drankje doen?” Alsof er niks gebeurd is.

Breadcrumbing lijkt op submarining maar is net wat subtieler: de ander voert je als het ware steeds kruimeltjes. Denk aan terugkerende incidentele berichtjes of likes, waarbij er wat interesse wordt getoond, maar met minimale moeite en inzet. Net genoeg om contact te behouden, maar niet genoeg om een relatie op te bouwen. Net zoals bij ghosting en submarining leidt breadcrumbing tot verwarde gevoelens, wegens een totaal gebrek aan duidelijkheid.

Micro-cheating en cushioning

Een nieuwere en meer omstreden term is micro-cheating. Het komt neer op vreemdgaan ‘in het klein’. Heel vaak iemands profiel opzoeken op sociale media, veel met iemand appen, iemand onder een andere naam in je telefoon opslaan, je partner in gesprekken met die persoon verzwijgen, of omgekeerd. Psychologe Melanie Schilling schaart het onder bedrog, omdat er een bepaalde mate van geheimhouding en misleiding mee gemoeid is.

Over misleiding gesproken: bij cushioning onderhoud je stiekem romantisch contact met iemand anders tijdens een relatie. Je houdt iemand achter de hand, als een comfortabel kussen om op te vallen wanneer je relatie uitgaat. Het analoge, fysieke vreemdgaan krijgt dus te maken met moderne concurrenten.

Orde in de chaos

Ghosting, submarining, breadcrumbing, micro-cheating en cushioning. Geen termen die gelijk tot de verbeelding spreken, maar wel staan voor verwarrende nieuwe datingfenomenen die voortvloeien uit de opkomst van sociale media. Met deze handvatten kunnen we moderne datingcultuur beter analyseren, en vooral: een einde maken aan onnodige chaos.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons