Dildo's in de ONYX-store Beeld: Judith Tielemans

Meer dan dildo’s en zweepjes

Je kunt je me-time verrijken met een rubberen dildo, óf je kunt je pussy als een echte prinses behandelen. Dat is de filosofie van Marjolein de Man (33), een wandelende ‘sexyclopedie’, die haar in Berlijn vergaarde wijsheden naar Nederland heeft gebracht.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De Duitse seksshop ‘Other Nature’, die queervriendelijk en feministisch is en uitsluitend veganistische speeltjes verkoopt, is een van de inspiratiebronnen voor haar eigen alternatieve sekswinkel: ‘ONYX’. Niet een op pornografie gerichte plek waar dildo’s van discutabele herkomst in alle kleuren en maten de schappen sieren, waar SM-zweepjes en levensechte poppen te vinden zijn – nee, een plek om de schoonheid van seksualiteit te vieren. In ONYX aan de Witte de Withstraat in Amsterdam komen erotische kunst, seksualiteit, gezondheid en duurzaamheid samen en is er speciale aandacht voor het lichaam en langdurig genot.

OneWorld – The Making Of: Vibrators (YouTube video) Bron: www.youtube.com

Bondagetouw van hennep

Een ‘zachte’ benadering van seksualiteit – zo noemt De Man het zelf in de uitnodiging voor de officiële opening op 14 september. De meeste producten die ze momenteel verkoopt zijn gericht op de vrouw: houten en edelstenen dildo’s, menstruatiecups en ‘yoni eieren’ – ook van edelsteen gemaakt – om de bekkenbodemspieren te trainen. “Mijn winkel gaat een beetje de softe, lieflijke kant op.” Maar schijn bedriegt. Op tafel liggen ook bondagetouwen – op artistieke wijze in elkaar geknoopt en opgerold, zoals de handdoekjes op een toilet in een chic restaurant. Volledig gemaakt van hennep: “Ruik er maar eens aan. Het heeft een hele aparte geur, waar je aan moet wennen.”
Yoni eierenBeeld: Judith Tielemans
De touwen lijken misschien misplaatst in het concept dat De Man probeert neer te zetten, maar dat ligt vooral aan het clichébeeld dat veel mensen van BDSM hebben. De Man volgde in Berlijn een workshop gericht op deze vorm van seksuele expressie, en vond dat een ‘bijna meditatieve’ ervaring. Zij en de andere deelnemers zaten in koppels op de grond. “Mijn tegenspeler was een vreemde voor mij, maar toch vertrouwde ik hem. We leerden wat basisknopen en kregen vervolgens de ruimte om zelf te experimenteren. Hij liep om mij heen en liet het touw af en toe langs mijn huid glijden. Op een hele liefdevolle manier: eerder sensueel dan seksueel. Op een gegeven moment zat ik in een soort foetushouding, vastgebonden door de touwen, en ik voelde mij veilig en geborgen. Het gaf me rust.”

Slow seks

Die emotionele ervaring is illustratief voor wat De Man belangrijk vindt: om te benadrukken dat seks meer is dan een fysieke daad gericht op een orgasme. Voor het langdurige genot van – in haar woorden – ‘slow seks’, heeft ze houten dildo’s in haar assortiment. Die lijken op opscheplepels met een dunne en een dikke kant. Sommige hebben een uiteinde om de G-spot te stimuleren, andere zijn bedoeld voor de baarmoedermond. Daar komen volgens De Man heel veel zenuwen samen, waardoor het een plek is met veel potentie voor een orgasme.

Stimulatie van de baarmoedermond kan zorgen voor een heel intens orgasme

Je baarmoedermond staat in verbinding met je hart en kan daarom voor een orgasme zorgen dat veel intenser is dan alleen het fysieke gevoel. Het vergt lange stimulatie en veel geduld, en daarom is het heel pleasurable. De baarmoedermond kan gevoelloos raken wanneer vrouwen te hard en/of te snel seks hebben gehad. Met deze dildo kun je de plek zachtjes masseren om het weer wat gevoeliger te maken.” Andere veroorzakers van overstimulatie zijn volgens De Man vibrators. Dat is ook de reden dat ze die niet zo snel zou verkopen. “De sterke vibratie heeft invloed op de fijngevoeligheid van de clitoris.”
Marjolein de ManBeeld: Judith Tielemans

Sletvrees en schaamte

De kennis die ze heeft komt van internet en tientallen boeken. Bij De Man thuis werd er weinig over seksualiteit gesproken. “Ik schaamde me een hele tijd voor mijn seksualiteit en ik kende mijn wensen en grenzen niet goed.” Dat zorgde ervoor dat ze meer dan eens in situaties belandde waar haar grenzen werden opgezocht en overgegaan. “Ik had last van ‘sletvrees’: ik vroeg me af of ik niet met te veel jongens had geslapen. Ik voelde me niet comfortabel om over mijn seksuele verlangens na te denken, laat staan dat ik mijn wensen durfde aan te geven.” Haar ogen lichten op: “Nu voel ik me daar juist heel vrij in.”

Een vrouwelijke deelnemer en ik masseerden elkaars geslachstdeel

Deels is dat te danken aan haar vorige relatie met een partner die erg open was, en ook de bijzondere driedaagse workshop ‘sexological bodywork’ gaf De Man een duw in de vrije richting. Daar was ze – samen met de andere deelnemers – een heel weekend non-stop bezig met haar lichaam en geslachtsdelen. “Een vrouwelijke deelnemer en ik gaven elkaar een ‘yoni-massage’. Dat is een langzame, herhaaldelijke massage van het geslachtsdeel, zonder het doel van een orgasme.” Totdat ze een opdracht kregen: vertel elkaar hoe je graag aangeraakt wil worden. “Mijn workshoppartner vond dat heel eng, maar ik zei: ‘vertel maar gewoon wat je wil, ik doe het graag. Er is niets om je voor te schamen!’ Omdat ik er zelf totaal geen probleem mee had om haar te pleasen, besefte ik ineens dat ik dus zelf ook mijn wensen mag uitspreken.”
Erotische kunst door Sebastian Diaz Rovano in de ONYX-storeBeeld: Judith Tielemans

Vrijheid

Die vrijheid gunt ze iedereen. Voorzichtig spreekt ze uit dat ze haar winkeltje ziet als een opstapje naar iets groters. “Een soort centrum voor alle aspecten van seksualiteit, waar bijvoorbeeld ook ruimte is voor seksuele voorlichting. Vaak is een seksshop gericht op de opwindende kant van seks, maar wat niet opwindend is hoort er ook bij.” De Man verkoopt veganistische condooms en informatieve boeken en host workshops als ‘Wheel of Consent’, die dieper ingaat op het kennen en aangeven van wensen en grenzen.
Hoewel ze de hele dag over seksualiteit praat en het voor haar de normaalste zaak van de wereld is geworden, speelt het veroordelende stemmetje in haar hoofd soms toch nog op. “Bijvoorbeeld als er op een feestje gevraagd wordt wat ik doe en er niet positief gereageerd wordt. Dan denk ik: is het niet gek wat ik doe?” Maar die gevoelens zijn niet blijvend, het tijdperk van schaamte en taboe is voorbij. “De maatschappij vindt het misschien niet normaal om zo vrijuit over seks te praten, maar ik wel.” Ze veert op: “Ik vind het lichaam fantastisch! Seks is fucking mooi en het is ontzettend bijzonder dat we met ons lichaam zoveel genot kunnen beleven.”
Pop-upshop ONYX van Marjolein de Man aan de Witte de Withstraat 100 in Amsterdam, wordt op vrijdag 14 september om 19.00 uur officieel geopend. Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 12.00 – 19.00 uur. Klik hier voor een kijkje op de website.  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons