Mannen, een vruchtbaar Pasen begint in de supermarkt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Onderzoekers van Harvard volgden in samenwerking met de Amerikaanse overheid 155 mannen die deelnamen aan de Environment and Reproductive Health (EARTH) studie. Daarin werden 338 zaadstalen tussen 2007 en 2012 vergeleken met de consumptiepatronen van de mannen in diezelfde periode, met name die van gewassen waarvan bekend is dat ze hoge pesticidenresidu’s bevatten, zoals spinazie, aardbeien, appelen en peren. Bij de evaluatie hielden ze rekening met andere factoren zoals rookgedrag of BMI.

Uit die analyse bleek dat mannen die meer van de risicovolle fruit- en groentesoorten aten (meer dan 1,5 porties per dag) een aanzienlijk lagere zaadkwaliteit hadden. Hun sperma telde gemiddeld 49 procent minder zaadcellen, en 32 procent minder normale zaadcellen dan mannen die minder dan 0,5 porties per dag aten.

Pasen biologisch zaad mannen
Het paasontbijt. Qua fertiliteit kunnen die aardbeien beter biologisch zijn. Foto: CC

Fruit is goed
Toch is het geen goed idee om minder groenten of fruit te eten, zeggen de onderzoekers.” Deze bevindingen zouden de consumptie van fruit en groenten niet mogen ontmoedigen”, zegt hoofdonderzoeker Jorge Chavarro, hoogleraar Voeding en Epidemiologie aan Harvard. “In tegendeel: we merken dat de consumptie van groenten en fruit met lage pesticidenresidu’s net goed is. Dat wijst er op dat een strategie om pesticiden te vermijden, zoals de consumptie van biologisch geteelde producten of het vermijden van bepaalde risicovolle soorten, de juiste aanpak kan zijn.”

Hoewel de studie in het tijdschrift Human Reproduction de eerste in haar soort is, zijn de bevindingen niet geheel onverwacht. Uit eerdere studies was gebleken hoe de consumptie van conventioneel geteelde groenten en fruit ook tot hogere concentraties van pesticiden in de urine leidt. Andere studies hebben al verbanden aangetoond tussen blootstelling aan pesticiden en zaadkwaliteit.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons