Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

In Indonesië wonen tienduizen­den transgender personen, waar­van de meeste islamitisch zijn. In de officiële landstaal Bahasa Indonesia worden ze waria genoemd: een samentrekking van de woorden wanita (vrouw) en pria (man).

Waria’s bidden samen, leren verzen uit de Koran en oefenen het Arabische schrift. Wie wil heeft de hoofddoek afgedaan, geheel volgens de Koran waarin staat dat vrouwen hun hijab mogen afdoen bij hun vader, man, zonen, vriendin­nen en mannen die niet naar vrou­wen verlangen (soera 24: vers 31). “Dat gaat niet alleen over oude mannen, maar ook over ons: trans­gender personen”, vertelt Shinta Ratri (56), zelf transgender en directeur van de enige Koranschool voor transgender personen ter wereld. Het schoolgebouw ligt – uit veiligheidsoverwegingen – op een geheime locatie in Djokjakarta, verscholen in een wirwar van straatjes en steegjes.

Van oudsher staat de Javaanse cultuur tolerant tegenover trans­gender personen. Toch neemt de afgelopen jaren de weerstand van conservatieve moslims toe. Door de recente hetze tegen homosek­suelen en ook een een aanval op de school zelf (2016) door Front Jihad Islam, voelen de waria’s onderling grote verbondenheid. “Hier in de school zijn we als een familie”, vertelt Ratri. “Maar conservatisme drijft de Javanen uiteen.”

transgender-pride-flag-close-up-realistic-3d-animation-seamless-loop-10-seconds-long_b30yrv0o__F0000

Transvrouwen bestaan niet, trans vrouwen wél

Hoe praten en schrijven we over trans personen? Olave Nduwanje legt uit.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
OW_logo_nieuw_RGB

OneWorld

Profielpagina