Beeld: Ruby Cruden
Column

‘God is mijn getuige: die Israëlische dadels eet ik niet’

Voor columnist Maryam Hassouni staat de Ramadan dit jaar in het teken van bewustzijn. Bijvoorbeeld over de prullaria die ze (niet) in huis heeft, maar ook over het nieuws en voedsel dat ze tot zich neemt. ‘Ik wil geen dadels uit een land dat Palestijnen bezet en oorlog tegen ze voert.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ik heb nooit eerder zo uitgekeken naar de Ramadan als dit jaar. Vorig jaar stond deze maand – een periode van bezinning, zelfreflectie en devotie – voor mij in het teken van familie en voorouders. Dit jaar is mijn thema bewust leven: ik wil van Rupsje Nooitgenoeg naar Rupsje Meerdangenoeg, Alhamdoullah.

 

Al zeg ik het zelf, ik leef al behoorlijk bewust. De meeste tieners besluiten op hun achttiende een rijbewijs te halen of nemen een tussenjaar om in Azië te backpacken; deze Marokkaan besloot op haar achttiende vegetariër te worden. Niemand – en met niemand bedoel ik mijn moeder – kon mij nog dwingen draadjesvlees te eten, want ik was nu officieel volwassen.

 

Bewust leven betekent voor mij versimpelen en minimaliseren. En dat begint gewoon thuis. Deze Ramadan ga ik opnieuw de confrontatie aan met mijn kledingkast, boekenkast en random laatjes. Niet om ruimte te maken voor nieuwe spullen, maar om blij te zijn met lege planken en lades. Ik wil geen prullaria en andere snuisterijen meer in huis, waarvan je al snel niet meer doorhebt dat ze er staan. Spullen zijn obstakels.

 

Tweet dit

God is mijn getuige dat ik die zachte dadels van de Albert Heijn niet zal eten, die komen uit Israël

Tweet dit

 

Ook wil ik mijn nieuwsconsumptie bij de kladden grijpen en bewuster kiezen welke nieuwsitems en artikelen ik tot me neem. Ik wil niet meer automatisch naar nos.nl of rtlnieuws.nl gaan om te checken of ze nog steeds structureel de zienswijze van bijvoorbeeld vluchtelingen of de oorlog in Gaza onderbelichten. En mezelf vervolgens te moeten tegenhouden om mijn laptop uit het raam te smijten. Inshallah zal ik hierin zegevieren, want in deze heilige maand is nieuwsgierigheid de duivel!

 

God is mijn getuige als ik beloof dat ik na zonsondergang met dankbaarheid het vasten zal breken met die harde, droge Tunesische dadels die mijn pa bij de Marokkaanse groenteboer haalt. En niet die zachte Medjoul-dadels van de Albert Heijn; die komen uit Israël en ik wil niet consumeren uit een land dat Palestijnen bezet en oorlog tegen ze voert. Je kunt die droge dadels trouwens in lauw water weken en daarna in een pannetje laten sudderen in ghee en kaneel – gratis ayurvedisch recept, you’re welcome. Bovendien helpt ghee tegen constipatie, waar de meeste mensen tijdens het vasten last van krijgen. Van een maand in het jaar bewuster leven, wordt een mens creatief.

 

Ik wens iedereen een gezegende Ramadan vol liefde en aandacht voor elkaar. Mogen alle wezens gezegend zijn, mogen alle wezens gelukkig zijn, mogen alle wezens vrij zijn.

 

Deze column verschijnt in maart 2024 in OneWorld Magazine.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons