Emma Watson beïnvloedde de mening van Malala Yousafzai over feminisme

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Er is niks mis met jezelf een feminist noemen. Ik ben een feminist en we zouden dat allemaal moeten zijn, want feminisme is een ander woord voor gelijkheid.” Op de website van de Guardian zegt Malala Yousafzai dat in een interview met Emma Watson . Yousafzai maakt daarin duidelijk dat ze eerst niet goed wist wat haar mening moest zijn over feminisme.

De filmster en de mensenrechtenactiviste ontmoetten elkaar bij de première van de film over Yousafzai, ‘He Named Me Malala’. Ze spraken daar over Yousafzai’s activisme en ook over de toespraak van Emma Watson die behalve actrice ook VN-ambassadeur voor vrouwen is. Watson hield afgelopen jaar een toespraak voor de VN, waarbij ze mannen opriep vrouwenrechten te steunen. Yousafzai zegt geïnspireerd te zijn door die uitspraak en zichzelf nu pas een feminist te durven noemen.

Opvallend, aangezien Yousafzai zich al tijden inzet voor het recht op onderwijs voor alle kinderen en daar zelfs een Nobelprijs voor won. In Pakistan, waar Yousafzai vandaan komt, gaan veel meisjes niet naar school, omdat dit wordt verboden door de Taliban. In 2012 werd Yousafzai neergeschoten door een Talibanstrijder nadat ze in de schoolbus van haar dorp was gaan zitten. Ze overleefde die aanval ternauwernood. Momenteel woont Yousafzai in Birmingham, waar ze geschiedenis, economie, wiskunde en theologie studeert en zich inzet voor mensenrechten.

Vandaag, 10 november, is het internationale Malala-dag die officieel is uitgeroepen door VN secretaris Ban Ki-moon en voormalig president van Engeland Gordon Brown. Op deze dag staan we stil bij het feit dat Malala Yousafzai werd neergeschoten door de Taliban tijdens het promoten van onderwijs voor meisjes. Ze overleefde, en strijdt nu voor meisjesrechten.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons