Een slimme meid is op haar cyclus voorbereid

Geen onverwachtse trip naar de drogisterij voor maandverband, tampons of pijnstillers, en een beter zicht op je gezondheid. Je cyclus bijhouden via een app is leuk en kan zelfs van levensbelang zijn.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Jarenlang doorleefde ik het maandelijkse menstruatiefeest zonder mijn cyclus bij te houden. Zo werd ik af en toe overvallen wanneer de chaos in mijn baarmoeder toesloeg en ik geen middelen bij me had om de boel op te vangen, kon ik geen zeker antwoord geven wanneer mijn huisarts naar mijn laatste menstruatie vroeg en kwam ik er pas dagen na een neerslachtige bui achter dat ik aan een gevalletje van PMS had geleden.

Onzichtbare verschillen

Inmiddels weet ik wel beter. Sinds een paar jaar houd ik mijn cyclus nauwkeurig bij met een cyclusapp. Zaken zoals bloedingen tijdens mijn menstruatie en stemmingswisselingen geef ik in de app Clue aan. Na een aantal maanden wist de app met een marge van een à twee dagen perfect te voorspellen wanneer ik mijn PMS en menstruatie kon verwachten, inclusief handige melding vooraf.

Geen onverwachtse bloedingen meer dus en genoeg maandverband, tampons, zwarte slipjes en pijnstillers op tijd in voorraad. Als ik een plotselinge sombere dag heb kan ik dat relativeren door een blik op mijn cyclus te werpen: no worries, over een paar dagen ben ik weer mijn oude zelf. Het voelt goed om stapje voor stapje mijn lichaam beter te leren kennen: elke fase in je cyclus beïnvloedt je lijf en gemoedstoestand op onzichtbare manieren, en komen door het tracken aan het licht. Seks voelt bijvoorbeeld in verschillende fasen van mijn cyclus anders, en dat ontdekte ik pas echt nadat ik begon met bijhouden.

Van levensbelang

Maar niet alleen qua persoonlijk verwachtingsmanagement is het bijhouden van je cyclus een goede stap om te zetten: ook voor je gezondheid en medische dienstverlening is het waardevolle informatie. Door je symptomen bij te houden kun je je huisarts of gynaecoloog goed laten zien wat er aan de hand is en op tijd aan de bel trekken wanneer symptomen langdurend ernstig zijn.
Voorbeeld van hoe zo’n app eruit ziet: in dit geval de app Clue.

Endometriose komt bijvoorbeeld vaak voor bij vrouwen, maar wordt nauwelijks herkend en erkend. De conditie kenmerkt zich door onder andere hevige bloedingen en intense pijn tijdens de menstruatie en pijn tijdens en na de seks. Door dit soort symptomen consistent bij te houden kan een dokter snel en duidelijk zien wat het probleem is en ook adequaat handelen. Endometriose is een sluipdader: het kan door de tijd heen erger worden en zo vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.

We weten dat de medische wereld nog niet ideaal omgaat met vrouwenlichamen, dus is het cruciaal dat we het heft in eigen handen nemen

Zo zijn er meerdere condities (vergeet vooral SOA’s niet) die niet herkend worden en met het consistent bijhouden van je cyclus op tijd gesignaleerd kunnen worden. We weten dat de medische wereld nog niet ideaal omgaat met vrouwenlichamen, dus is het cruciaal dat we het heft in eigen handen nemen. Een gebruikster van Clue signaleerde er zelfs op tijd kanker in haar baarmoeder mee. Het bijhouden van je cyclus is daarmee niet alleen leuk en handig, maar zelfs van levensbelang.

Privacy

Maar wat gebeurt er met je gegevens op het moment dat je alles bijhoudt in zo’n app? Collega Jontsje gaf aan dat zij een cyclusapp anoniem gebruikt, dus zonder in te loggen, om zo er zeker van te zijn dat haar gegevens niet rondzweven. Dat is de beste methode om je privacy te waarborgen. De app Clue geeft de optie om ook via deze weg geregeld een individuele backup te maken, zonder die naar hun eigen server te sturen.
Wat er met de gegevens gebeurt op het moment dat je inlogt, is per app verschillend. Clue geeft op hun website aan dat ze de gegevens anonimiseren en kunnen gebruiken voor onderzoeksdoeleinden. Ze stellen zelf dat ze dit doen om onderzoek naar vrouwelijke gezondheid wereldwijd te verbeteren, aangezien er weinig informatie rondom dit onderwerp beschikbaar is. Mocht je een cyclusapp ingelogd willen gebruiken, dan zou ik je aanraden het privacyreglement aandachtig te lezen en bij eventuele vragen of klachten de makers te contacteren. Andere populaire apps naast Clue zijn bijvoorbeeld Mijn Kalender, My Period Calender, Glo, Maya, Period Tracker.

Mocht je het als menstruerend persoon dus nog niet doen: begin dan vandaag met tracken! Omdat het leuk is om je lijf beter te leren kennen, en het zelfs van levensbelang kan zijn.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons