Braziliaanse man buitenspel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In Rio speelt de voetbalgekte zich af rond het stadion Maracanã en op het strand van Copacabana, waar de wereldvoetbalbond Fifa een Fan Fest heeft geïnstalleerd. Supporters kunnen daar de wedstrijden op een groot scherm volgen. Ideaal jachtterrein dus voor de mannen, en nog meer voor de vrouwen. Een bewoonster van Copacabana vertelt tegen de krant O Globo: “Dit is een onvergetelijk moment! Opeens zijn er veel meer mannen in de stad, knapper en beter opgeleid. De Braziliaan maakt een compliment, een kwinkslag, en kan zelfs beledigend worden. De gringos (term die Brazilianen voor Amerikanen en Europeanen gebruiken, red.) zijn aardiger. De sfeer in de stad is lekker. Dat er straks nog maar meer toeristen naar de Olympische Spelen komen!” O Globo weet te melden dat deze vrouw “2–0 scoorde” die nacht in Copacabana. Ze had een avontuurtje met een Algerijn en met een Amerikaan.

Grijp je kans
Ze hebben het maar getroffen, die Braziliaanse vrouwen: volgens cijfers van het ministerie van Toerisme is 83 procent van de buitenlandse voetbalfans tijdens het WK man, en ook nog eens afkomstig uit de midden- en hogere klassen. Om met deze gewilde heren in contact te komen, maken de vrouwen ook gebruik van de dating app Tinder, en als ze zelf bijvoorbeeld door de taalbarrière niet weten wat ze met de gringo aanmoeten, sturen ze een sms’je naar hun vriendinnen in het café: “Er komt een lekkere gringo aan, grijp je kans.”

Gele kaart voor Braziliaanse man
Wat is dan toch het probleem van de Braziliaanse man? Er zijn er te weinig van, in verhouding tot het aantal vrouwen. En door de hoge populatie homoseksuelen in Rio wordt het aanbod nóg kleiner. Maar zoals een bewoonster van Copacabana al aan O Globo vertelde: de Braziliaanse man schiet ook tekort. Zijn versierpogingen zijn te vluchtig. Wees niet verbaasd als hij je vriendin die naast je staat een zoen op haar mond drukt als jij niet happig genoeg reageert.

En zoals mijn vriendin Elvira ooit tegen me zei: “Ze zijn gemakzuchtig. Ik werd uitgenodigd om uit te gaan eten en ik moest de hele rekening betalen, omdat hij geen geld had. En hij bracht me niet eens met de auto naar huis!” Intussen hebben de Braziliaanse mannen inderdaad gemerkt dat ze op achterstand staan tijdens het WK. Hun strategie: doen alsof ze gringo zijn. Maar dan moet je het wel slim aanpakken.

To be or not to be
Een verslaggeefster van de krant Folha de São Paulo loopt in een bar in São Paulo tegen een ‘Schot’ aan. Het begin van de conversatie gaat makkelijk. Hi, how are you en Where are you from? Maar daarna weet hij het niet meer zo goed. I speak English more or less, verklapt hij. “Hoezo, als je Schots bent, spreek je toch Engels?”, zegt de journaliste. Daarop heeft de Braziliaan geen keus meer en moet hij bekennen dat hij doet alsof hij buitenlander is om indruk te maken op de meisjes.

“Vrouwen houden van geld en gringos hebben dat”, weet hij te melden. Maar zijn maatjes in de bar, die dezelfde truc toepassen, denken dat het ook de zucht van vrouwen naar iets nieuws is. De meiden bekijken de zaak pragmatisch. Sommigen worden boos als ze ontdekken dat ze in de maling worden genomen. Anderen vinden het geen punt, als het maar een lekker ding is. “Maar met een echte buitenlander kun je tenminste nog een gesprek aanknopen. De Braziliaan wil alleen seks”, aldus een Braziliaanse in Folha.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons