Interview

Altijd maar alleen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Patricia Fletcher is nooit getrouwd geweest. Ze doet geheimzinnig over haar leeftijd, maar een bos grijs haar verraadt dat ze niet meer de jongste is. “Als ik lieg, zou ik zeggen dat ik 52 ben”, lacht ze. Of ze het mist met een man samen te leven? “Ja, soms maakt het me verdrietig.”

Maar soms gaan de dingen niet zoals je wilt

Spijt
Haar zus had het vroeger nog zo gezegd. “Zij zei; ‘Je krijgt er spijt van dat je geen man hebt, geen kinderen. Maar soms gaan de dingen niet zoals je wil.”

Niet dat Patricia nooit verliefd is geweest. De herinneringen komen even ongeordend bij haar op als de wat warrige manier waarop ze tijdens het praten van de hak op de tak springt. “De meest serieuze relatie? Lang geleden. We zouden trouwen. Maar zijn moeder stak er een stokje voor. Zij vond dat ik, met alleen middelbare school, niet hoog genoeg opgeleid was. In die tijd gebeurde het nog vaak dat moeders zich met de huwelijksplannen van hun kinderen bemoeiden.”

Filmpje
Patricia is een van de mensen die je terugziet in het filmpje dat OneWorld Love in samenwerking met Africa Interactive maakte in Zuid-Afrika. Zij is de oudere vrouw met haar kat, die je later ziet dansen op haar veranda.

Vooral met Kerst is het lastig, zegt Patricia, als ze al die andere mensen romantisch met elkaar uit eten ziet gaan, samen Kerstinkopen ziet doen. Terwijl zij ook die tijd van het jaar maar alleen is.

De liefde
Ze wijst op haar kat. “Suzie is al een paar jaar de liefde van mijn leven. Ze is een goede vervanging.” Bovendien heeft Patricia bijna altijd zwervers op haar kleine, overdekte veranda logeren. Die mogen daar slapen. Beter dan op straat. En op die manier heeft ze wat aanspraak.

Als ik eenmaal eeuwige trouw zou hebben gezworen in de kerk, zou ik door dik en dun bij mijn man blijven

“Ik denk dat het wel lastig zou zijn hoor, in het begin, de hele dag een man om mij heen hebben”, geeft ze toe. Patricia is al zo lang alleen. “Maar na een tijdje zou het ongetwijfeld wennen.”

Verboden vrucht
Er is bovendien al een man die ze leuk vindt, vertelt ze. Hij woont in een bejaardenhuis vlakbij. “In principe is hij een goede vriend, maar soms voel ik wel iets meer voor hem dan vriendschap alleen”, zegt ze. Door onenigheid met de directie van het tehuis mag zij echter al een paar maanden niet meer naar binnen. Ze schudt haar hoofd. “We hebben zoveel gemeen: we houden allebei van houtbewerken, dezelfde oude muziekhits, dezelfde films en het bestuderen van de Bijbel.”

Maar zonder elkaar te zien is het moeilijk te voorspellen of het ooit wat wordt. Mocht dat toch zo zijn, dan laat Patricia hem niet snel meer gaan. “Dat is het verschil met de jongere generatie”, zegt ze. “Die geeft een relatie bij het minste of geringste op. Dat zou ik niet doen. Als ik eenmaal eeuwige trouw zou hebben gezworen in de kerk, zou ik door dik en dun bij mijn man blijven.”

Dit is het derde deel uit een serie interviews met mensen uit het filmpje dat OneWorld Love in samenwerking met Africa Interactive maakte in Zuid-Afrika. Het eerste interview met de dakloze Nicole MacHattie kan je hier teruglezen. Ook spraken we een koppel over homoseksualiteit in de regenboognatie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons