Fotoreportage

‘We hadden allebei gewoon ineens een vriendin’

Journaliste Gabriella Adèr en fotografe Cigdem Yuksel maakten deze fotoserie over gay broers en zussen. Hoe verloopt uit de kast komen voor je familie, als je broer of zus óók niet-hetero is? Deel twee.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Als je broer of zus óók niet-hetero is, kan dat een gevoel van steun of toeverlaat veroorzaken, of juist angst inboezemen voor de reacties van je ouders. “Ik had gezien hoe mijn ouders schrokken toen hij uit de kast kwam.”

‘Aangezien we een eeneiige tweeling zijn was ik bang dat ik dan ook gay zou zijn’
Björn Bierman (36) en Erik Bierman (36)
Heilo

Björn Bierman en Erik BiermanBeeld: Cigdem Yuksel
Via een brief op een website laat de dan 21-jarige Erik zijn tweelingbroer weten dat hij op mannen valt. “What the f*ck, slaap daar nog maar een nachtje over”, is de reactie van Björn. “Aangezien we een eeneiige tweeling zijn was ik bang dat ik dan ook homo zou zijn.” Iets waar hij tot dan nog nooit over heeft nagedacht. Later beseft Björn pas dat hij ook op mannen valt, maar hij houdt het nog tien jaar stil. “Ik had gezien hoe mijn ouders schrokken toen Erik uit de kast kwam. Dat wilde ik ze niet nog eens aandoen.”

Anderhalf jaar geleden duiken Björn en Erik het café in. “Ik vroeg Björn waarom het nooit lukte  op liefdesgebied.” Dan komt het hoge woord eruit. Erik: “Ik was niet heel verbaasd en heb het door de jaren heen weleens gedacht, maar goed, meestal ben je rond je dertigste wel uit over je seksualiteit.”

Erik vond het achteraf verdrietig dat zijn broer er zo lang alleen mee worstelde. Björn wilde er eerder gewoon niet met hem over praten. “Ik had die tijd denk ik echt nodig en was bang dat Erik anders de hele familie zou inlichten.” Hun band, die al goed was, is niet per se hechter geworden, maar wel gaan ze vaker samen uit in Amsterdam. Erik: “Ik wil liever dat hij via mij de gay-scene leert kennen.”

Ik wil liever dat hij via mij de gay-scene leert kennen

De ouders van Erik en Björn hebben er geen probleem mee, al hadden ze hun zoon, bloemenkweker van beroep, wel al opgegeven voor Boer Zoekt Vrouw. Björn: “Ik werd gebeld door de redacteur en toen moest ik zeggen dat de situatie inmiddels veranderd was… Omdat ik uit de kast was gekomen.”

‘Hij zal vast zeggen dat ik als oudere zus een slechte invloed heb op Dunja’
Rubia Heyer (26) en Dunja Heyer (20)
Amsterdam Zuidoost

Rubia Heyer en Dunja HeyerBeeld: Cigdem Yuksel
Op haar zestiende vertelt Dunja haar zus dat ze verliefd is op een meisje. “Bereid je maar vast voor, want niet iedereen denkt er zo makkelijk over”, waarschuwt haar oudere zus Rubia haar. De wijsheid komt met ervaring; Rubia is zelf drie jaar eerder met een vriendinnetje thuis gekomen. Dunya: “Sommige vrienden dachten dat ik mijn zus nadeed, dat ik ook zo nodig moest.” Ook hadden haar ouders haar achteraf wat serieuzer mogen nemen. “Ze reageerden wel heel gemakkelijk!”

Rubia en Dunja hebben nooit veel met elkaar gesproken over hun gevoelens voor meisjes; het is een vanzelfsprekendheid. “We hadden er geen twijfels over of issues mee.“ Ook vinden ze dat ze nooit echt ‘uit de kast’ zijn gekomen. Rubia: “We hadden allebei gewoon ineens een vriendin.” Een paar jaar geleden belt ze haar moeder om het te vertellen. “Mam, ik heb een date. Met een meisje.” En dat is prima.

We hadden allebei gewoon ineens een vriendin

Ook hun Antilliaanse familie (van vaders kant) heeft er geen problemen mee. “We hebben zelfs twee nichtjes die ook lesbisch zijn.” Hun oudere zus, die tot de islam is bekeerd en in Suriname woont, reageert positief wanneer Dunja haar onlangs vertelt over haar relatie met een meisje. Het ligt alleen nog gevoelig bij hun oudere broer, een Rastafari. Voorlopig houden de zussen hun relaties met vrouwen voor hem geheim, omdat ze bang zijn dat hij het echt niet zal accepteren. Maar ze kunnen er om lachen. Dunja plaagt: “Hij zal zeker boos worden op Rubia, omdat ik een vriendin heb.” Rubia: “Ja, hij zal vast zeggen dat ik als oudere zus een slechte invloed heb op Dunja!”

‘Als mijn broer fel is probeer ik tegengas te geven. Zo zwaar is het leven van een homo niet’
Geert- Jan (34) Edelenbosch en Daniel Edelenbosch (26)
Bovenkarspel

Geert- Jan Edelenbosch en Daniel EdelenboschBeeld: Cigdem Yuksel
“Lesbiennes was ik gewend omdat mijn tante op vrouwen valt, maar homo’s vond ik heel raar!” Daniel zit in groep 7 als zijn oudere broer Geert- Jan uit de kast komt, toen nog een ver-van zijn-bed-show. “Ik had helemaal geen echt besef van seksualiteit, ook niet bij mezelf.” Totdat hij een paar jaar later zelf ontdekt dat hij ook op mannen valt en uit de kast komt.

Geert- Jan zag het al aankomen. “Het was voor iedereen al lang duidelijk dat hij homo was.” Eerst zei Daniel dat hij biseksueel was. Tuurlijk, dacht ik, als jij dat denkt…” Maar praten erover doen de twee broers niet; het leeftijdsverschil is daarvoor te groot en Geert- Jan woont dan al op kamers met zijn tweelingbroer- overigens niet-homo en getrouwd met Geert-Jan’s ex-vriendinnetje. Daniel trekt dan ook meer naar zijn zus toe.

Hoewel beide broers op school en in de katholieke gemeenschap een tijdje geplaagd en genegeerd werden, denkt Geert-Jan toch dat het voor zijn jongere broertje gemakkelijker geweest is. Simpelweg door het internet. “Ik kon niet echt contact leggen met andere jonge homo’s, dat was eenzamer. Daniel had meer keuzes en mogelijkheden.” Daniel is het daarmee eens. “Inderdaad zat ik in chatboxen voor homo’s en had ik MSN.”

Jij bent daar echt hetero in. Ik sta meer buiten die heteronorm

Ook nu hebben ze totaal verschillende levens. Daniel werkt bij de bank en gaat volgende maand trouwen met de man met wie hij al tien jaar samen is. “Ik ben heel erg huisje, boompje, beestje.” Geert- Jan lacht: “Jij bent daar echt hetero in. Ik sta meer buiten die heteronorm.” Zelf werkt hij voor het COC, gaat hij veel uit en houdt hij zich bezig met homorechten. Daniel: “Als mijn broer dan zo fel is probeer ik tegengas te geven. Zo zwaar is het leven van een homo niet, zeg ik dan.”

‘Het is een soort Geer & Goor gecombineerd met Echte meisjes in de jungle’
Nanne Meijer (24), Auke Meijer (21) en Sterre Meijer (19)
Grootebroek

“Onze hetero-zus Femke wordt niet buitengesloten; ze hoort er helemaal bij. Maar ze is bij ons thuis wel in de minderheid.” In het hechte gezin Meijer, bestaande uit vier kinderen, komt als eerste Auke uit de kast, op zijn vijftiende (‘bij mij was het altijd al duidelijk’). Een jaar later volgt zijn oudere broer Nanne en tenslotte vertelt ook Sterre dat ze een relatie met een meisje heeft. Sterre stuurt in de trein een appje naar haar moeder, terwijl ze naast haar broer Nanne zit. “Ik wist dat mijn moeder er soepel mee om zou gaan, maar ik was bang dat ik minder serieus genomen zou worden omdat mijn broers ook homo zijn.”

Nanne moet aanvankelijk ook een drempel over: “Ik was jong, onzeker en wilde stoer zijn. Dus in het begin vond ik het niet leuk dat mijn broertje uit de kast kwam. Ik was heel anti-gay! Tot ik iets later voor het eerst een jongen kuste en mijn hele lichaam in vuur en vlam stond. Toen kon ik het niet meer ontkennen.”

Ik was bang dat ik minder serieus genomen zou worden omdat mijn broers ook homo zijn

Uiteindelijk is de band tussen alle broers en zussen de laatste jaren versterkt. Voor hun ouders – met hun vader is er weinig contact – is het geen enkel punt dat drie van de vier kinderen homoseksueel zijn. Het is gewoon zo. “Het hele gezin is open geweest over gevoelens, wat je wilt in het leven en wie je bent.” Ze praten over relaties en liefde en gaan regelmatig samen uit. “Je deelt dezelfde interesses.”

Ook werd Auke, die onlangs zijn beste vriend, met wie hij ook samenwoonde, na een moeilijke periode verloor, door de rest van het gezin verrast met een home make-over. Sinds kort hebben Nanne en Auke zelfs een eigen YouTube-kanaal, waarop ze hun gefilmde sketches als ‘Shirley & Tamara’ plaatsen. “Het is een soort Geer & Goor gecombineerd met Echte meisjes in de jungle.” Nanne dacht meteen aan zijn broer, met wie hij vroeger altijd al toneelstukjes in de slaapkamer opvoerde. “We zijn vertrouwd met elkaar.”

Deze fotoserie is eerder elders gepubliceerd; leeftijden van de geïnterviewden kloppen daarom misschien niet meer.

"Shit, we zijn het allebei!"

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons