Safaa El Jazouli, oprichtster van Finemchi.

Vrouwen zijn de seksuele intimidatie in Marokko zat

Als vrouw in Marokko is het niet makkelijk een café of restaurant te vinden waar je rustig je espresso of couscous kunt nuttigen. Starende blikken en seksuele opmerkingen zijn aan de orde van de dag. De app Finemchi moet hier verandering in brengen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Cafés en restaurants zijn in Marokko vaak gereserveerd voor mannen—vooral de populaire en betaalbare”, zegt Safaa El Jazouli, oprichtster van Finemchi. “Als vrouw voel je je vaak niet op je gemak in deze openbare locaties omdat je de enige vrouw bent, en soms zelfs lastiggevallen wordt. Een vriendin van mij werkte eens als freelancer in een café en een man begon avances te maken. Ze reageerde niet. Hij pakte een stoel, ging naast haar zitten en bleef doorgaan. En niemand deed wat. Ze moest haar spullen pakken om van hem af te komen.”

Verhalen en ervaringen zoals deze waren voor Safaa de reden om de applicatie Finemchi te bouwen. Ze is zelf ICT’er – pendelend tussen Marokko, Frankrijk en Amerika – en dus kon ze de app grotendeels zelf ontwikkelen. Het geld daarvoor kwam uit eigen zak. “Zo kan ik wat terugdoen voor mijn land.”

Gedeeld adressenboekje

Finemchi betekent ‘Waar ga ik heen?’ in het Marokkaans en heeft een aantal functies. De belangrijkste is om adressen toe te voegen en te recenseren. “De app werkt als een gedeeld adressenboekje van vrouwen voor cafés en restaurants”, legt ze uit. “Het werkt daarom alleen maar als vrouwen zelf adressen toevoegen en anderen dit adres weer herwaarderen, of juist niet.”

Als je een adres toevoegt, is dit echter niet meteen in de applicatie te zien. Het team achter Finemchi checkt alle adressen die vrouwen aanraden online en met andere gebruikers voordat de plek te zien is op je mobieltje. Inmiddels kent de app nu zo’n 7.000 openbare plekken.

De app werkt als een gedeeld adressenboekje van vrouwen voor cafés en restaurants

Safaa heeft veel contact met de eigenaren van de locaties. “Na de lancering mailden veel eigenaren mij om me aan te moedigen of omdat ze in de app wilden staan. Ik probeerde het gesprek met ze aan te gaan over de vrouwvriendelijkheid van hun locaties.”
Safaa El Jazouli
“Het allerbelangrijkste daarbij is de educatie van de serveerders en serveersters over hoe om te gaan met vrouwen en seksuele intimidatie. Een deel van de eigenaren gaf toe dat er soms seksuele intimidatie plaatsvond in hun locatie. Ze hebben hun serveerders verteld dat ze een signaal moeten geven als er zoiets gebeurt, en dan ingrijpen.”

Je kunt in de app ook aangeven wanneer je bent lastiggevallen. “Je kunt melden of dit door een klant of serveerder is gebeurd, of er mensen waren die het hebben gezien en of ze hebben gereageerd. Dat helpt ons om feedback te geven aan de eigenaar”, zegt Safaa. Tot nu toe heeft ze nog geen enkele klacht binnen gekregen. “Maar als dat wel gebeurt, zal ik meteen contact opnemen met de eigenaren van de locaties. Want als ze er niets aan doen, zijn ook zij schuldig aan seksuele intimidatie.”

Politie – helpt dat?

De app bevat ook een lijst met dichtstbijzijnde politiestations, mocht een vrouw echt in de problemen komen. Veel vrouwen zeggen echter dat het geen zin heeft om je toevlucht te zoeken tot de blauwe uniformen als ze worden lastiggevallen. De agenten zouden de vrouwen uitlachen of nog erger: hen aan nog meer seksuele intimidatie onderwerpen. Dit terwijl de Marokkaanse overheid net een nieuwe wet heeft aangenomen waarin seksuele intimidatie op straat en online strafbaar is.

“Tijdens mijn onderzoek heb ik hier ook veel met vrouwen over gepraat”, zegt Safaa. “De meesten zijn na een vervelende ervaring niet naar de politie gegaan omdat ze er inderdaad geen vertrouwen in hadden dat ze geholpen zouden worden. Sommigen gingen wel, maar zijn slecht behandeld. Toch zijn er ook vrouwen die goed geholpen zijn. Daarom denk ik dat we naar de politie moeten blijven gaan. Om hulp te eisen en om te laten zien dat seksuele intimidatie niet normaal is.”

Hoewel de app al even op alle Android-toestellen te vinden is, is Finemchi nog lang niet ‘klaar’. Safaa probeert vrouwen steeds beter op de hoogte te houden van de leukste en vrouwvriendelijkste evenementen in de buurt, en wil een nieuwsbrief lanceren. “We focussen ons met de evenementen op de steden Rabat en Casablanca omdat onze app vooral daar gebruikt wordt. Ik ben samen met eigenaren van cafés en restaurants bezig om speciale deals aan te kunnen bieden. Die delen we dan in de nieuwsbrief en de app.”

Naast Finemchi hebben mensen in Marokko de laatste tijd meer initiatieven geopperd en gelanceerd om seksuele intimidatie – in maar ook buiten cafés en restaurants – aan te pakken. De burgemeester van de hoofdstad Rabat wil een roze bus voor alleen vrouwen, een vrouwelijke regisseur heeft een webserie ontwikkeld waarin vrouwen vertellen over hun ervaring met seksuele intimidatie en een vrouwenvereniging lanceerde de meld-app genaamd Manchoufouch, wat ‘We kijken niet’ betekent. Het is dus duidelijk: vrouwen zijn meer dan klaar met seksuele intimidatie in Marokko.

Of initiatieven zoals Finemchi echt gaan helpen, moet de toekomst uitwijzen. Safaa erkent met Finemchi niet de oplossing in handen te hebben, maar wil er wel aan bijdragen. “We hopen erbij te helpen, bijvoorbeeld door in dialoog te blijven met de eigenaren van cafés of restaurants.

De app is inderdaad geen oplossing voor het hele probleem, maar het haalt de frustratie voor de vrouwen wel weg”, zegt ze. “Seksuele intimidatie is een complex probleem. Om dat aan te pakken, moeten er veel dingen veranderen in het onderwijs, de opvoeding en de media.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons