Beeld: Henri Blommers

‘Het is mijn lot’

Taïna (35) kreeg bij haar opleiding de opdracht haar grootste geheim op te schrijven. Ze schreef op dat ze leeft met hiv, en deelde dat geheim daarna met haar klasgenoten. Het typeert haar open houding over hiv.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Taïna uit Almere volgt de mbo-opleiding om persoonlijk begeleider van specifieke doelgroepen binnen de zorg te worden (waaronder dementerenden, mensen met een beperking en gedetineerden). Ze leeft sinds 2004 met hiv en is heel open over haar status. “De hele familie en al mijn vrienden en vriendinnen weten het. Maar dat is wel pas van de laatste anderhalf à twee jaar hoor.” Ook op haar opleiding heeft ze erover verteld. “We kregen een keer de opdracht om ons grootste geheim op te schijven. Met die briefjes zelf werd niets gedaan, maar de docent vroeg wel of iemand zijn of haar geheim wilde delen. Dat heb ik toen gedaan. Ik kreeg erg positieve reacties. En ik heb toen ook veel informatie over leven met hiv kunnen geven.”

In het kader van haar opleiding moest ze een jaar stage lopen. Tijdens een online zoektocht naar een mogelijke stageplek kwam ze terecht bij een stichting voor (ex-)gedetineerden, van diverse nationaliteiten. “Dat sprak me vanwege de doelgroep heel erg aan.” Taïna werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. “Nadat ik me had voorgesteld en we een tijdje hadden gepraat, vroeg de werkgever of ik medicijnen gebruikte. Ja, zei ik. Toen vroeg hij of ik die medicijnen overdag moest slikken. Omdat het binnen de gevangenis nodig zou zijn dat er dan een verklaring zou komen zodat ik die medicatie mee naar binnen zou mogen nemen. Toen zei ik dat dat niet nodig was, omdat ik mijn medicatie altijd ’s avonds inneem. Ik zag dat hij nieuwsgierig werd – en ik bedacht me dat het geen kwaad kon om er open over te zijn. Dus vertelde ik dat ik hiv heb. Hij reageerde heel positief en wilde meer weten. Ik heb hem toen verteld over hiv in het algemeen en over mijn leven met hiv. Hij vond het heel interessant en vond het knap hoe open ik erover was.” Na afloop van het gesprek gaat Taïna met een goed gevoel naar huis. Of ze de stageplaats wel of niet heeft, maakt haar al niet meer uit, ze heeft in ieder geval weer iemand over hiv kunnen voorlichten.

Vroeg volwassen

Dat Taïna de kracht heeft om open te zijn over haar status, komt volgens haar door eerdere levenservaringen. “Ik heb altijd geleerd niet bij de pakken neer te zitten, maar door te gaan en positief te blijven over de toekomst. Daarbij ben ik al op mijn 17e moeder geworden. Dat maakte me al vroeg volwassen.” Ook haar geloof in God geeft haar kracht. “Ze zeggen altijd dat iedereen zijn eigen kruis draagt, en dit is blijkbaar het mijne. Als ik het niet had kunnen dragen, had ik dit niet gekregen. Dus ik vecht ervoor.” Met deze houding aanvaardt Taïna ook haar hiv-diagnose. “Ik heb er niet om getreurd of gehuild; het is mijn lot. Dat heb ik geaccepteerd en ik keek vooral vooruit: hoe nu verder, wat zijn de stappen en welke mogelijkheden zijn er?”

Op de dag van het sollicitatiegesprek krijgt Taïna al te horen dat ze is aangenomen. Inmiddels loopt ze al een aantal maanden met veel plezier stage bij de organisatie. “Naast mijn toenmalige gesprekspartner is ook mijn andere leidinggevende op de hoogte van mijn hiv-status. Mijn collega’s weten het niet. Dat zijn namelijk vooral jongeren die hier net als ik stage lopen. Ik heb hen wel verteld dat ik vrijwilligerswerk doe voor de Hiv Vereniging en het een en ander over hiv verteld. Maar dat ik zelf ook hiv heb, weten ze niet.”

Ik heb het lang genoeg alleen ‘gedragen’.

Open zijn over haar status geeft Taïna alleen maar meer kracht. “Ik heb het lang genoeg alleen ‘gedragen’. Nu breng ik een boodschap naar buiten. Te veel mensen weten er maar weinig van. Ik wil dat graag helpen veranderen door er zelf open over te zijn. Maar dat is mijn keuze. Wees wat dat betreft altijd jezelf. Volg je gevoel en laat dat niet beïnvloeden door een ander.”

Dit artikel is onderdeel van de serie Positief Contact en verscheen eerder op de website van de Hiv Vereniging en is met toestemming doorgeplaatst. De achternaam van Taïna is bij de redactie bekend.

'Hiv heeft me een doel gegeven in het leven'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons