Een handige gids voor hetero’s: hoe mag je homo’s noemen en hoe niet?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Hoe mag je een homo nou eigenlijk aanspreken en hoe niet, in deze politiek zowel correcte als incorrecte tijden? Laat me het je proberen uit te leggen.

 

Nicht
Homo’s mogen elkaar onderling nicht noemen maar verder zo ongeveer niemand. Tenzij je het gebruikt om daadwerkelijk te verwijzen naar een familielid. (En daarmee bedoel ik niet je kleine neefje dat op z’n verjaardag verkleed was als Elsa uit Frozen.) Het zijn vooral oudere homo’s die dit woord gebruiken, dus als je een jongere homo nicht noemt, zul je eerder een verbaasde blik dan een opgestoken middelvinger opwekken.

Of er hetero’s bestaan die wegkomen met het woord ‘nicht’? Nou, dan moet je wel heel veel charme en goodwill hebben. Dat je mij een keer net op tijd voor een langsrazende tram hebt weggetrokken ofzo, of jarenlang mijn gemeentebelastingen hebt betaald. Ik denk niet dat ik de Dalai Lama op z’n bek zou slaan als hij me nicht zou noemen, maar aan de andere kant maak ik niet al te veel mee in mijn leven en zou dit een goed verhaal kunnen zijn voor op feestjes.

Mietje
Deze is echt heel grof. Als je het woord tenminste gebruikt om een homo mee aan te duiden. Als je iemand een mietje noemt omdat hij een pot augurken niet openkrijgt, dan is dat niet erg. Terecht zelfs! Maar als je naar homo’s in het algemeen verwijst met ‘mietjes’, dan zeg je eigenlijk dat alle homo’s slappe ventjes zijn die krijsend achteruit deinzen bij het zien van een spinnetje. Dat is enorm discriminerend. Homo’s noemen elkaar nooit mietje. En terecht, want daarmee zouden we het beeld bevestigen dat homo’s geen echte mannen zijn, wat natuurlijk de grootste onzin i—OMG OMG OMG ER LOOPT EEN SPIN OVER MIJN TOETSENBORD IIIIIIIIEHHH!

Meid
Oké blijkbaar is het “niet de bedoeling” om de politie te bellen als je een spin in huis hebt. Maar waar was ik—oh ja. Om een of andere reden vinden homo’s het normaal en zelfs leuk om meid tegen elkaar te zeggen. Hé meid. Ja meid. Leuk meid. De eerste keer dat iemand mij meid noemde, reageerde ik als Laura Dern die voor het eerst een dinosaurus ziet in Jurassic Park, inclusief dramatische zonnebril-van-gezicht-grijp-beweging. Ik snap weinig van de term ‘meid’ en zou het zelf niet zo snel gebruiken, maar het vrouwelijk geslacht is een van mijn favoriete geslachten dus heel beledigend is het woord nou ook weer niet. Noem me vooral meid als je mijn beste imitatie van Laura Dern wilt zien.

Gay
Het woord gay heeft allerlei verschillende betekenissen en het gebruik ervan gaat nogal eens mis. Als je met ‘gay’ verwijst naar iemands geaardheid, dan is dat natuurlijk prima. Het heeft zelfs een lettergreep minder dan de woorden ‘homo’ & ‘lesbisch’, en dat scheelt op een mensenleven toch al gauw een goeie anderhalve minuut. Gefeliciteerd, geniet ervan!

Maar het woord ‘gay’ gebruiken om aan te duiden dat je iets kut vindt, dat is gewoon gay kut. Het boeit namelijk helemaal niks “dat je het niet op die manier bedoelt”: je bent ergens negatief over en manifesteert dat door een term te gebruiken waarmee ook een seksuele geaardheid aangeduid kan worden. Je associeert iets wat je haat met iets wat niet gehaat zou horen te worden (vind ik) en dus ben je een lul (vind ik).

Ten slotte kun je nog het woord ‘gay’ gebruiken in de originele Amerikaanse betekenis (‘vrolijk’), maar… dat is gewoon gay.

Flikker
Het woord flikker heeft z’n beste tijd wel gehad, ondanks dat het erg lekker van de tong rolt. Het is echt een prachtig mooi Nederlands woord, klanktechnisch gezien. Jammer dat je het nooit mag gebruiken.

Kankerhomo
Deze liever ook niet zeggen.

Poot
Ik heb voor deze term enige research moeten doen met behulp van internetsurfsite de Google, omdat ik eigenlijk niet zo bekend bent met het woord ‘poot’. Poot is blijkbaar een afkorting van ‘ruigpoot’, een woord dat stamt uit de tijd dat je met je ene hand een klapje gaf op de rug van je andere hand om duidelijk te maken dat je homo bent. Om vervolgens te gaan neuken, vermoed ik? Het is dus een best wel gedateerd woord, dat nu vooral nog wordt gebruikt in de context van geweld tegen homo’s, want ik hoor het woord ‘potenrammer’ (helaas) veel vaker dan het woord ‘poot’. Je kunt het sowieso beter laten om een homo ‘poot’ te noemen: niet alleen omdat hij dan boos wordt, maar vooral omdat je dan 83 lijkt.

Utrechtenaar
Deze term vond ik op synoniemen.net en is blijkbaar een synoniem voor homo. Geen idee waar deze benaming vandaan komt maar ik vind het zeer beledigend dat homoseksualiteit door sommigen blijkbaar geassocieerd wordt met dat verschrikkelijke Utrecht.

Homo
Er is op straat weleens ‘Homo!’ naar me geroepen, en dat was op z’n minst nogal raar. Wat moet je dan terugroepen? Ongelijk hebben ze niet. Het zou eigenlijk hetzelfde zijn als ze ‘Pizzaliefhebber!’ naar me zouden schreeuwen, of ‘Iemand die een keer gekotst heeft op perron 15 van Amsterdam Centraal!’ Leugens zijn het niet. Alsnog voelde ik me beledigd, hoewel zij vast niet beledigd zouden zijn als ik ‘Hetero!’ terug had geroepen.

‘Homo’ wordt ook ontzettend vaak als amicaal scheldwoordje gebruikt tussen heterojongens onderling, wat echt een smerige rotgewoonte is, en waar elke nog-in-de-kast-zittende homo in hun omgeving kapot aan gaat, dat weet ik zeker. Zolang homo als belediging wordt gebruikt zitten ‘s lands therapeuten voorlopig niet zonder werk, maar om dit gedrag te accepteren zodat we een impuls kunnen geven aan de werkgelegenheid in de psychische gezondheidszorg lijkt me een beetje overdreven. Dit scheldwoord moet gewoon weg. Het is beledigend en saai.

Maar het rare is, uiteindelijk is homo wel gewoon het goeie woord. Als je het niet als scheldwoord gebruikt, dan is dit een prima, respectvolle term voor een man die op mannen valt. Het is eigenlijk zelfs een prachtige benaming, want homo betekent natuurlijk mens, en… nu niet meteen van je stoel vallen, maar de meeste homo’s zijn ook zowaar mensen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons