Wij Plasticvrij: diepvriesgroente, plantenpotten en citroenlimonade

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

OneWorld-stagiaires Anneroos, Jantine en Marit gaan een maand lang plasticvrij leven. Zo kwamen zij de tweede week door.

Anneroos:

Faliekant falen
Zoals in ieder dieet denk ik, loop je op een gegeven moment tegen dat punt aan dat het je allemaal weinig meer kan schelen. De motivatie zakt weg en het optimisme waarmee je begon zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Nu is het wat dit betreft misschien nog wel moeilijker als je geen voedsel dieet, maar een plastic dieet volgt. Los van het feit dat ik deze week nog niet naar het plasticinzamelpunt heb hoeven fietsen om mijn afval te lozen, merk ik namelijk bar weinig van de impact die dit dieet nou eigenlijk heeft. Moet ik voortaan mijn afval gaan wegen om het meetbaar te maken en mezelf gemotiveerd te houden? Maar helemaal geen afval lijkt me dan ook weer onhaalbaar… kortom, de moed zakt me een beetje in de schoenen.

Mijn wortels
Yep, ik zit nog steeds in volop in de ´je kan me wat´ fase. Noem me egoïstisch, hypocriet of een milieucrimineel maar ik ben vandaag weer in de fout gegaan. Met een zakje wortels om precies te zijn. Oké, en een bakje hummus. En cherrytomaatjes uit een mooi doorzichtig bakje… Ik had niet gedacht dat ik het kopen van een zakje wortels ooit als ´zondigen´ zou bestempelen. Goed, ik zal er niet om liegen, maar eigenlijk denk ik dat het plasticdieet misschien erg hoog gegrepen is voor mij. Iemand tips om jezelf te motiveren?

Diepvriesgroente
Na al die negativiteit van de afgelopen dagen, heb ik eindelijk weer goed nieuws. Gisteren moest en zou ik broccoli eten. Maar laat het nou gebeuren dat bij mijn supermarkt daar altijd zo´n irritante folie omheen zit. Gelukkig zijn uitdagingen er om overwonnen te worden toch? Toen ik langs het vriesschap liep om ingevroren bosbessen te halen (voorkomt ook weer plastic), realiseerde ik me dat je ook gewoon diepvriesgroente kunt halen! En dan heb ik het niet over die Bonduelle plastic zakken, maar gewoon die huismerk kartonnen pakken. Bingo!

Jantine:

De tweede week van de challenge ging bij ons ook vrij goed. Vrijdag zijn we naar De Nieuwe Graanschuur, een verpakkingsarme winkel in Amersfoort, geweest.

foto

Het overgrote deel van de producten in deze winkel is verpakkingloos, wat betekent dat je zelf je bakjes en potjes van huis mee kan nemen en hier kan vullen. We hebben fusili, lasagnebladen, rijst, couscous en pinda’s gekocht en zelfs honing en pindakaas getapt. Woensdag was wel lastiger en ben ik de fout in gegaan. Bij de HEMARKT heb ik plantenpotten in plastic gekocht. Potten van bamboe, dat dan weer wel.

Marit:

Smoesjes
Deze week stond in het teken van het plastic flesje. Ik keek meteen met een beschaamde blik naar mijn grote plastic fles citroenlimonade in de koelkast. Oké, maar die telt niet, want die fles was nog vóór het plasticdieet gekocht, denk ik. Ik bedenk de laatste tijd wel heel veel van dit soort smoesjes. Ik mag mijn plastic bakje voor fruit gebruiken, want die ”hergebruik ik’’ en ook mijn in plastic-verpakte worteltjes en appelstukjes zijn geen probleem, want “daar zit tenminste wel iets gezonds in’’. Zoals je eerder bij Anneroos kon lezen, is dus ook bij mij de motivatie een beetje verdwenen. Plasticvrij leven is toch wel erg lastig.

Plastic!
Ondanks onze struggles met deze uitdaging, is het wel goed dat meer mensen bij ons op de redactie er op letten wanneer ze plastic gebruiken. Met straffende vingers wordt er gewezen naar plastic boterhamzakjes, in plastic-verpakte snackgroenten en flesjes water. ‘Plastic!’, roepen mensen her en der, soms op verschrikte toon. We mogen dan nog niet heel goed zijn in het plasticdieet, maar we hebben de redactie tenminste wèl aan het denken gezet. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons