Terug naar de basis? Zelfvoorzienend leven in Griekenland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Marleen en Roderick zegden hun baan in Nederland op en reizen anderhalf jaar de wereld rond. Op zoek naar antwoord op de vraag: Is een simpeler leven, dichter bij de natuur, iets voor ons? En levert het een bijdrage aan een duurzamere en meer verbonden wereld? Op OneWorld lees je maandelijks over hun zoektocht.

We zijn in Griekenland! Terwijl we een koffie drinken op het terras, praten we bij met onze oude vriend Christos en uiteraard komt ook de economische situatie ter sprake. Zoals we weten gaat het slecht in Griekenland en Christos vertelt dat de werkloosheid echt een probleem is: “Er zijn veel hoogopgeleide jongeren in Griekenland, maar juist voor hen is het moeilijk om een baan te vinden”. We hebben al gemerkt dat Griekenland duur is: boodschappen in de supermarkt zijn even duur of zelfs duurder dan in Nederland. En wanneer je je bedenkt dat – als je al een baan hebt – een salaris in Griekenland een derde is van wat wij in Nederland verdienen, vraag je je af hoe de Grieken kunnen overleven… Een van de opties is te kiezen voor een meer zelfvoorzienend bestaan. Maar hoe start je zoiets wanneer je nauwelijks geld hebt?

Liefde voor de natuur

Via via komen we op het spoor van een groepje jonge mensen die samen op zoek zijn naar een plek om meer van en met de natuur te leven. Akis (27 jaar, kok), Alena (28 jaar, student wiskunde) en Vasilis (37 jaar, PhD en leraar) ontmoetten elkaar enkele maanden geleden en werden vrienden. Hoe meer wij met hen praten, hoe meer wij ons realiseren dat zij niet alleen gedreven worden door de crisis: ze worden gedreven door idealen.  “Het gaat ons niet om geld of macht”, legt Alena uit. “Wij zijn op zoek naar een manier om dichterbij de natuur te leven en willen onze passie daarvoor delen met anderen, hen inspireren”, zegt zij. De drie zien het al helemaal voor zich: hun eco dorpje wordt een levendige plek, waar vegetarisch wordt gegeten en waar jongeren weer leren waar voedsel vandaan komt.

Van droom naar werkelijkheid

Al snel besloten ze samen op zoek te gaan naar een plek om hun droom te realiseren. Maar hoe maak je zo’n droom werkelijkheid, juist als je niet veel geld hebt? Land is duur – daar weten we in Nederland alles van. Maar ook in Griekenland is een stuk land niet goedkoop. Akis, Alena en Vasilis hadden de kans om een plek te huren: een goed onderhouden berghut. De huur zou 1.500 euro per maand zijn, maar dat zou betekenen dat ze een business zouden moeten maken van hun droom en dat past niet bij hun ideaal. Ze zoeken verder en vinden een mogelijkheid die bijna te mooi klinkt om waar te zijn: via een ver familielid vinden zij een vergeten plek waar een oude nomadische stam hun oude leefwijze aan bezoekers liet zien. De authentieke huisjes van stro – te midden van een overweldigend berglandschap – staan er verlaten bij. De nakomelingen van de stam zijn op zoek naar mensen die de plek weer tot leven kunnen brengen. Een win-win situatie! Wanneer wij met het drietal over het terrein lopen, stralen zij: hier moet het gaan gebeuren, dat is duidelijk. Op dit moment loopt de aanvraag voor het krijgen van de benodigde vergunningen voor hun droomplan. Akis, Alena en Vasilis kunnen bijna niet wachten om aan de slag te gaan. En tegelijkertijd merken ze dat het lastig is om echt te beginnen. Plannen zijn er genoeg, maar waar start je? “Zo vaak als mogelijk zijn wij op ‘onze plek’ – hier wordt het concreet en dat helpt enorm!”

Drie tips

Deze drie tips zullen wij in ieder geval onthouden na ons bezoek aan het trio:

1. Gedeelde passie

Een van de belangrijkste voorwaarden om met een groep mensen een plek te realiseren is een gedeelde droom of passie. Dit geeft richting en vormt de drijfveer om door te gaan, ook als het moeilijk is.

2. Een geschikte plek: win-win situatie

Het vinden van een geschikte plek is lastig en vraagt om creatief denken. Is er misschien een win-win situatie mogelijk? Denk aan een boer die geen opvolger heeft voor zijn bedrijf of een stuk grond dat al jaren verwildert en daardoor een doorn in het oog is van omwonenden.

3. Stap voor stap

Zet de eerste stap. Je kunt beginnen met een groots plan en alles tot in de puntjes uitwerken, maar een ding is zeker: veel zaken zullen gaandeweg veranderen. Ga naar de plek en blijf er een tijdje, zet er bijvoorbeeld je tent of een oude caravan neer. Start met kleine praktische dingen, de rest volgt.

Lees ook het eerste deel van deze blog: Terug naar de basis? Een ontdekkingsreis om de wereld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons