Compost, biogas en de moestuinbodem

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op veel plaatsen wordt vandaag gratis compost uitgedeeld om burgers te bedanken voor hun inspanning om gft- en groenafval gescheiden aan te leveren, en ze te stimuleren dat te blijven doen. Ook willen gemeenten en bedrijven mensen beter kennis laten maken met compost, dat voor de bodem én voor het milieu veel waarde heeft. Waar komt compost eigenlijk vandaan?

De initiatiefnemers van de Landelijke Compostdag zijn de Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR). De dag wordt voor de elfde keer georganiseerd, in samenwerking met gemeenten en bedrijven door het hele land.

Biologisch tuinieren

Groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) wordt door composteerbedrijven verwerkt tot compost. Compost vormt de basis van biologisch tuinieren: het zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem zonder dat er schadelijke stoffen aan te pas hoeven komen. Het zorgt voor een bodemstructuur die het wortelstelsel van planten sterker maakt, en houdt warmte en voedingsstoffen en de juiste hoeveelheid water vast. Dit betekent dat de planten niet snel verrotten of verdrogen, en er minder water gesproeid hoeft te worden. Compost brengt ook de zuurgraad van de bodem op een optimale waarde. Het maakt de grond steviger, waardoor erosie door wind en water voorkomen wordt. En tot slot legt compost CO2 vast in de bodem. Het gebruiken van compost is dus een milieuvriendelijke manier van tuinieren.

Biogas

Rondom compost vinden veel ontwikkelingen plaats. Voor gft-afval wordt gecomposteerd, kan er biogas uit worden gewonnen. Han van Rijssen, werkzaam bij Vereniging Afvalbedrijven, zegt: “Het is nuttig om eerst energie te winnen uit bijvoorbeeld gft-afval dat je toch al hebt. Door dit afval vergisten, komt biogas vrij, dat als energiebron gebruikt kan worden.”  Op biogas kunnen bussen rijden en kantoren verwarmd worden. “Veel composteerbedrijven gebruiken een deel van het gewonnen biogas in hun machines. Wat na de energiewinning overblijft, wordt vervolgens tot compost verwerkt, en dat wordt dan weer gebruikt in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw.”

Do it yourself

Uiteraard kan je ook zelf compost maken. Het is dan wel van belang om rekening te houden deze punten:

Hoe is compost het best te gebruiken? Het is niet slim om gft-afval ongecomposteerd door de grond te schoffelen, want hoe vezelrijker het afval, hoe minder snel de afbraak verloopt. Het meest efficiënt is om het boven de grond te laten composteren. Op die manier worden geen voedingsstoffen aan de bodem onttrokken tijdens het composteringsproces. Er zijn verschillende manieren om compost te maken, bijvoorbeeld door een composthoop te creëren of materiaal in een wormenbak te doen, waarbij wormen het afval tot compost verwerken. De compost verandert in bruinzwarte, kruimelige aarde: humus.

Wat mag op de composthoop?

[[{“fid”:”55147″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”compost”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”compost”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”compost”,”title”:”compost”,”style”:”width: 576px; height: 479px;”,”class”:”file-default media-element”}}]]* Dit afval kan ziekte en schimmel in de composthoop brengen. Bronnen: Milieucentraal, Huis-en-tuin-infonu, Diana’s mooie moestuin en Tuinen

Onkruid kan prima worden gecomposteerd, maar de temperatuur moet dan hoog genoeg zijn. Anders kunnen de zaden ervan later ontkiemen, wat weer uit de tuin moet worden gehaald. Voor de zekerheid kan je er voor kiezen om onkruid niet op de composthoop te doen.

Compost is goed voor je tuin en heeft veel voordelen. Tijd dus om zelf aan de slag te gaan, of vandaag de compost op te halen die uitgedeeld wordt. Geniet van de planten en bloemen in je tuin!

Openingsfoto: Ben_Kerckx, Pixabay

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons