Boyan lanceert prototype plastic-opruimer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Dit is een historische dag op weg naar schonere oceanen”, sprak de 21-jarige uitvinder en ondernemer Boyan Slat woensdag bij de officiële lancering van het eerste prototype van zijn organisatie The Ocean Cleanup.  
Het prototype werd gisteren 23 km van de kust geplaatst en is de 100 meter-lange testversie van het systeem dat in 2020 operationeel moet worden. Het vormt nog maar een segment van de technologie. Als het tegen de werking van de elementen bestand blijkt, zal in 2017 de eerste pilot worden uitgevoerd waarbij het systeem in een kleine versie met meerdere segmenten voor de kust van het Japanse eiland Tsushima komt te liggen. Het prototype blijft een jaar lang in de Noordzee liggen en zal de organisatie vooral inzicht geven of het systeem langere tijd op zee actief kan blijven. 

 

Dit is een historische dag op weg naar schonere oceanen

De complete uitvoering van de technologie heeft als doel vanaf 2020 in tien jaar tijd 70.000 kilo plastic op te halen in de Stille Oceaan,  ongeveer de helft van wat zich daar heeft verzameld. Het V-vormige systeem met twee lange armen wordt 100 km lang en zal voorzien zijn van sensoren en camerasystemen die de kracht van de golven en de fauna onder water kunnen monitoren. Het werkt volledig op duurzame energie door het gebruik van waterkracht. Als alles goed gaat, wordt dit het langste drijvende voorwerp in de oceaan ooit.  

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma, één van geldschieters die het prototype mogelijk maken, benadrukte woensdag het belang van de samenwerking tussen private partijen en de overheid. Volgens Dijksma “is het belangrijk dat klimaatverandering en de schaarste van schoon water gezamenlijk aangepakt worden. Daarvoor is een heel team van Boyan’s nodig." De Nederlandse regering verwacht zo veel van Boyans project dat hij is opgenomen in de delegatie van een bezoek van Dijksma en premier Rutte later dit jaar aan Indonesië.  Daar vormt de ‘plastic soep’ een groot probleem.  

Op de vraag wat er met het verzamelde plastic gedaan gaat worden, is nog geen duidelijk antwoord. Volgens Boyan “gaat recycling een belangrijk rol spelen, er zijn al bedrijven die hebben aangegeven om het plastic te willen gebruiken. Er moet echter nog veel onderzoek gedaan worden om te kijken wat er mogelijk is."  

Politieke druk

De grote vraag nu is of de technologie daadwerkelijk gaat werken. Volgens Boyan zal het niet zonder complicaties gaan. “Er is veel dat we nog niet weten omdat deze technologie nog niet eerder uitgevoerd is. The Ocean Cleanup heeft becijferd dat er 30% kans is dat het prototype tijdens de testsessie zal breken."

De financiering voor de volgende fases moet nog rondkomen. Staatssecretaris Dijksma liet woensdag weten dat de Nederlandse regering politieke druk zal gebruiken om andere regeringen, bedrijven en internationale instituties mee te laten financieren. "En als dit een succes wordt, dan staan filantropen te popelen om mee te doen."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons