Vervuiling

Luchtvervuiling
Van ’t web – The Guardian brengt deze week de luchtkwaliteit van verschillende steden ter wereld in beeld.
Actueel – De Indiase hoofdstad Delhi heeft sinds kort een totaalverbod op het gebruik van plastic. Waarom is dat precies en hoe groot is de impact ervan?
Nieuws – De Nigeriaanse overheid krijgt de licentie op het rijke olieveld 245 terug. Maar gedupeerden van eerdere olielekkages kregen deze week slecht nieuws.
E-waste
Actueel – Door een groeiende middenklasse en een steeds kortere levensduur van gadgets is de hoeveelheid e-waste in China verdubbeld in amper vijf jaar.
Szaflary een kuuroord in Zuid-Polen
Smog
Actueel – Geen wind en lage temperaturen zorgde voor overschrijding van 25 keer de fijnstof norm in Polen. Polen zijn steeds ongeruster over de luchtkwaliteit.
Actueel – Traditiegetrouw steken we massaal vuurwerk af tijdens de jaarwisseling. Hoe smerig is dat en kan het schoner?
Achtergrond – De Nederlandse luchtkwaliteit scoort slecht in vergelijking met andere Europese landen. Hoe komt dat, wat zijn de gevolgen en wie doet er wat aan?
Greenpeace: ‘Dumpen van 4,3 miljoen Galaxy-telefoons is milieuramp’
Actueel – Greenpeace eist dat Samsung de schadelijke stoffen verwijdert uit de miljoenen Note 7-telefoons, voordat ze bij afval beladen.
IS zorgt voor enorme milieuvervuiling in Irak
Column – Stond IS tot nu toe synoniem met extremisme en geweld; ze is ook de grootste milieuvervuiler waar Irak nog lang last van zal hebben.

Groen Doen # 9 Duurzame kleding | Vandebron & OneWorld

duurzame kleding
Video – Guido Keff richtte samen met Floortje Dessing de kledingwinkel Nukuhiva op en ziet het aandeel duurzame kleding snel toenemen.
luchtvervuiling smog dodelijk
Actueel – Dagelijks sterven er miljoenen mensen door vervuilde lucht, blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de Wereldbank.
Van ’t web – Het Nederlandse bedrijf Closing The Loop heeft onlangs zijn miljoenste mobiele telefoon in Afrika ingezameld.
Vervuiling bij festivals
Blog – Platgetrapte plastic bekertjes, waterflesjes zonder dopjes en te weinig afvalbakken. Lisa Kappetijn ergert zich aan vervuiling bij festivals.
Reportage – Ook al is de lucht helderder dan eind vorige eeuw, toch kampt Beijing nog steeds met ernstige smog.
Actueel – Boyan Slat presenteerde woensdag het eerste prototype van zijn systeem dat plastic uit de oceanen op moet ruimen.
Blog – Zijn toeristen debet aan vernieting van natuur en samenleving? OneWorld vraagt verwoed reiziger Reinier Vriend zijn zonden te overzien.
Reportage – Het Ministerie van Milieu in Peru heeft een groep van gieren uitgerust met een kleine GPS en camera, in de strijd tegen illegaal geloosd afval in de hoofdstad.
plastic vervuiling
Blog – Van oud plastic maak je hele gave dingen. Maar is het punt niet dat we geen overtollig plastic moeten produceren, vraagt Sofie Los zich af.
Actueel – "Feitelijk is de steun voor aardgasvoertuigen een subsidie voor fossiele brandstoffen."
Ook in Indonesië veel vervuiling door plastic tasjes
Na Nederland moeten ze nu ook in Indonesië gaan betalen voor een plastic tasje. Maar goed ook: het land behoort tot de grootste 'plastic vervuilers' van de wereld.
Luchtvervuiling in Beijing
Actueel – Beijing verhoogt de drempel voor 'code rood'. Luchtvervuiling voortaan achter een rookgordijn?
Van ’t web – De Britse vliegmaatschappij EasyJet kondigde deze week aan om voortaan zero-emmisions brandstof te gebruiken om CO2-uitstoot tegen te gaan. Maar daarbij gaat het wel alleen om de brandstof voor het taxiën.
Achtergrond
Achtergrond – Kerk, multinationals en start-ups slaan de handen ineen om voedselverspilling tegen te gaan.
Kwik / Bron: Wikipedia
Nieuws – De vervuiling met kwik is wereldwijd met bijna een derde gedaald tussen 1990 en 2010. Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst is die terugval deels te verklaren door een dalend gebruik van steenkool.
Strooiwagen
Actueel
Actueel – Strooizout is slecht voor dieren, planten en bodem rondom wegen. Wageningen UR heeft hiervoor misschien een oplossing.
Abonneren op