Vervuiling

Interview – MUD Jeans introduceerde vier jaar geleden het idee van 'lease a jeans'. Maar zijn we wel klaar voor een omslag naar de 'leeneconomie'?
Actueel – Experts voor de minder groene gevolgen van 'groene' technologie.
Actueel – Ongeveer de helft van de Europeanen koopt meer kleding, schoenen, tassen en accessoires dan hij of zij nodig heeft of gebruikt.
Actueel – Uit een landelijke inventarisatie van Rijkswaterstaat blijkt dat sinds het verbod al veertig procent minder plastic tasjes als zwerfafval eindigt.
Actueel – Fashion For Good: goed initiatief of typisch voorbeeld van mooie woorden, loze beloften?
Actueel – De luchtvaart kampt met een bijzonder zware klimaatafdruk. Optimalisering van de vluchtplannen kan tot winst op korte termijn leiden.
Actueel – Volgens Britse wetenschappers worden kinderen in de buggy blootgesteld aan erg hoge concentraties uitlaatgassen.
Actueel – Een ongezonde leefomgeving veroorzaakt jaarlijks de dood van meer dan 1,7 miljoen kinderen onder de leeftijd van vijf jaar.
Actueel – Greenpeace roept bedrijven op om een nieuw, circulair productiemodel te omarmen. “Het kan niet op deze manier doorgaan”.
Luchtvervuiling
Van ’t web – The Guardian brengt deze week de luchtkwaliteit van verschillende steden ter wereld in beeld.
Actueel – De Indiase hoofdstad Delhi heeft sinds kort een totaalverbod op het gebruik van plastic. Waarom is dat precies en hoe groot is de impact ervan?
Nieuws – De Nigeriaanse overheid krijgt de licentie op het rijke olieveld 245 terug. Maar gedupeerden van eerdere olielekkages kregen deze week slecht nieuws.
E-waste
Actueel – Door een groeiende middenklasse en een steeds kortere levensduur van gadgets is de hoeveelheid e-waste in China verdubbeld in amper vijf jaar.
Szaflary een kuuroord in Zuid-Polen
Smog
Actueel – Geen wind en lage temperaturen zorgde voor overschrijding van 25 keer de fijnstof norm in Polen. Polen zijn steeds ongeruster over de luchtkwaliteit.
Actueel – Traditiegetrouw steken we massaal vuurwerk af tijdens de jaarwisseling. Hoe smerig is dat en kan het schoner?
Achtergrond – De Nederlandse luchtkwaliteit scoort slecht in vergelijking met andere Europese landen. Hoe komt dat, wat zijn de gevolgen en wie doet er wat aan?
Greenpeace: ‘Dumpen van 4,3 miljoen Galaxy-telefoons is milieuramp’
Actueel – Greenpeace eist dat Samsung de schadelijke stoffen verwijdert uit de miljoenen Note 7-telefoons, voordat ze bij afval beladen.
IS zorgt voor enorme milieuvervuiling in Irak
Column – Stond IS tot nu toe synoniem met extremisme en geweld; ze is ook de grootste milieuvervuiler waar Irak nog lang last van zal hebben.

Groen Doen # 9 Duurzame kleding | Vandebron & OneWorld

duurzame kleding
Video – Guido Keff richtte samen met Floortje Dessing de kledingwinkel Nukuhiva op en ziet het aandeel duurzame kleding snel toenemen.
luchtvervuiling smog dodelijk
Actueel – Dagelijks sterven er miljoenen mensen door vervuilde lucht, blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de Wereldbank.
Van ’t web – Het Nederlandse bedrijf Closing The Loop heeft onlangs zijn miljoenste mobiele telefoon in Afrika ingezameld.
Vervuiling bij festivals
Blog – Platgetrapte plastic bekertjes, waterflesjes zonder dopjes en te weinig afvalbakken. Lisa Kappetijn ergert zich aan vervuiling bij festivals.
Reportage – Ook al is de lucht helderder dan eind vorige eeuw, toch kampt Beijing nog steeds met ernstige smog.
Actueel – Boyan Slat presenteerde woensdag het eerste prototype van zijn systeem dat plastic uit de oceanen op moet ruimen.
Blog – Zijn toeristen debet aan vernieting van natuur en samenleving? OneWorld vraagt verwoed reiziger Reinier Vriend zijn zonden te overzien.
Abonneren op