Op zoek naar een nieuwe versie van strooizout

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Meer dan 6 miljoen kilo zout is er de afgelopen twee dagen door Rijkswaterstaat gestrooid. Dit is erg slecht voor bomen, planten en dieren die hier direct en via sloot- en grondwater mee te maken krijgen. De ernst van de schade hangt af van de hoeveelheid zout die uiteindelijk in het water terecht komt.

Met bacteriën maak je van bermgras en keukenafval ook strooizout

‘Groen’ strooizout
Het onderzoekscentrum van de Universiteit van Wageningen werkt samen met een aantal partners aan strooizout dat gemaakt wordt van bermgras of keukenafval. Het organische zout kan ook geproduceerd worden uit fossiele grondstoffen, maar veel duurzamer is de productie uit afval met behulp van bacteriën. Bepaalde bacteriën kunnen suikers uit GFT-afval omzetten in Calcium Magnesium Acetaat. CMA is een ander en natuurvriendelijker zout dan het strooizout dat nu gebruikt wordt (NaCl). De eerste proeven met de bacteriën zijn al gelukt. Het onderzoekscentrum verwacht dat het in 2020 mogelijk moet zijn om dit ‘groene’ strooizout op grote schaal te produceren. 

Beschadigd schors, zware metalen en vergiftigde vogeltjes
Schors van bomen die langs de weg staan wordt aangetast door het zout. Daardoor zijn de bomen gevoeliger voor schimmels. Ook sterven knoppen en jonge blaadjes van planten af, omdat het zout daar vocht aan onttrekt.

VogelDode vogel langs de weg

Strooizout is nooit helemaal zuiver. Vaak komen er zware metalen zoals chroom, koper, lood en nikkel in voor. Voor de mate van verontreiniging van het zout zijn afspraken gemaakt. Het zout dat via de berm in de bodem terecht komt, kan ervoor zorgen dat zware metalen in de natuur achterblijven.

Ook veel vogels komen in de problemen door het strooizout. Vogels die drinken van het pekelwater in de geulen langs de weg kunnen sterven aan zoutintoxicatie. Vooral veel kleine vogels, zoals mussen en vinken, overkomt dit. Het zout dat in sloten terechtkomt zorgt voor moeilijkheden voor de larven van salamanders en andere amfibieën. Ook is een aantal vissen, zoals de bittervoorn, en de zoetwatermossel gevoelig voor een hogere zoutconcentratie. 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons