‘Manifest voor duurzame toekomst ambitieus’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als politici het klimaatprobleem willen aanpakken, hebben ze het vertrouwen van de bevolking nodig, meent Jan Terlouw (85). Hij richtte zich speciaal op jongeren, omdat zij het meeste belang hebben bij een leefbare wereld.

Vijf punten

De oud-politicus en kinderboekenschrijver voegde de daad bij het woord en nodigde jongeren van de politieke organisaties bij hem thuis uit. In goed vertrouwen stelden zij een manifest op voor een duurzame toekomst. Zij presenteerden de volgende vijf punten:

Het manifest werd ondertekend door de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties van CDA, D66, VVD, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA, DENK, PvdD en SGP. Zij dringen erop aan dat deze vijf punten worden opgenomen in een na 15 maart te sluiten regeerakkoord.

Het voorbeeld geven

“Dit is erg bijzonder manifest”, vindt Martijn Visser (23), jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling van de Nationale Jeugdraad. “Het manifest is namelijk vele malen ambitieuzer dan het beleid van de regering en veel verkiezingsprogramma’s. Momenteel is het milieubeleid van Nederland zo belabberd dat we één van de slechtste jongetjes van de klas zijn.” In dat licht is het eerste punt van het manifest erg progressief, volgens Visser.   

Sahar Afzal (20), VN-jongerenvertegenwoordiger, vindt het manifest vooral mooi omdat partijen uit alle politieke windrichtingen de handen ineen slaan: “Dat zie je hun moederpartijen in de Tweede Kamer niet snel doen, hun standpunten wat duurzaamheid betreft liggen ver uit elkaar. Hiermee geven de jongeren het goede voorbeeld: samenwerken is mogelijk.” Het is voorts een boodschap aan de Kamerleden dat duurzaamheid leeft in de samenleving, volgens Afzal.

Het manifest is een boodschap die de deur opent voor dialoog

Visser voegt daaraan toe dat “jongeren de urgentie om de aarde in goede conditie te houden sterker voelen dan de generatie die nu aan de knoppen draait.” Ook de timing is goed, meent Visser. “Het is hoopgevend dat zij vlak voor de verkiezingen bij elkaar komen.” Beide jongerenvertegenwoordigers vinden het moeilijk in te schatten of het manifest daadwerkelijk in het regeerakkoord zal worden opgenomen. Wel denken ze dat het  effect zal hebben op hun partijgenoten. “Het manifest is een duidelijke boodschap die de deur opent voor dialoog,” zegt Visser.

De laatste tijd is er veel aandacht voor jongeren en de politiek. “Wellicht zullen jongeren zich hier door meer tot de politiek aangetrokken voelen”, zegt Visser. Afzal vindt dat waardevol: “Hopelijk geeft dat ze het gevoel dat hun stem belangrijk is.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons