Komt er bloed uit jouw stopcontact?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wie stroom koopt van Essent, Nuon, E.ON, Delta of Electrabel, houdt mensenrechtenschendingen in stand. Deze Nederlandse elektriciteitsmaatschappijen kopen en verstoken ‘bloedkolen’ die gewonnen zijn onder omstandigheden die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit concludeert het vandaag verschenen rapport The Dark side of Coal van vredesbeweging PAX.

De mensenrechtenschendingen zijn gepleegd in Colombia tussen 1996 en 2006, waarbij 3.100 mensen zijn vermoord en 55.000 mensen van hun grond verdreven. Mijndelfbedrijven Drummond en Prodeco betaalden paramilitairen en wisselden strategische informatie met ze uit, schrijft PAX.

De Nederlandse elektriciteitsmaatschappijen kopen nog altijd kolen van Drummond en Prodeco, terwijl deze niet of nauwelijks bijdragen aan erkenning en compensatie van de slachtoffers van het geweld. PAX: “Tot op de dag van vandaag profiteren de mijnbouwbedrijven van deze grove mensenrechtenschendingen. Een deel van het afgepakte land ligt op het grondgebied van de bedrijven. Door dodelijk geweld is de vakbond stelselmatig klein gehouden; critici is door bedreigingen de mond gesnoerd.” 

PAX roept de Nederlandse energiebedrijven op om geen kolen meer te kopen uit de getroffen gebieden, totdat de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco bijdragen aan effectieve genoegdoening voor de slachtoffers.

TIP VAN DE REDACTIE

Hoe zorg je ervoor dat je bloedkolen-vrije elektriciteit in je huis krijgt?
Overweeg 100% groene stroom van bijvoorbeeld Vandebron, Greenchoice of De Windcentrale.

Energiebedrijf Nuon wil daar niets van weten. Het bedrijf wijst de gerapporteerde misstanden “nadrukkelijk af” maar vindt evengoed dat energiebedrijven “niet op de stoel van de rechter mogen en kunnen gaan zitten. Zolang er geen juridische uitspraak ligt, is het niet aan ons om bedrijven te veroordelen.”

Nuon wil dus niet oordelen, maar erkent tegelijkertijd dat er iets is mis is. De energiemaatschappij verwijst naar Bettercoal, waarin “in Europees verband programma’s zijn opgezet om de situatie in mijnen en de omgeving te toetsen en verbeteringen te monitoren. Gezien juist de publieke aandacht voor Drummond is de eerste toetsing daar uitgevoerd. Wij zijn daarmee betrokken bij het verbeteren van de omstandigheden in en om de mijnen, zijn kritisch en lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid.”

Een boycot van ‘bloedkolen’ werkt volgens Nuon contraproductief: “Als we nu per direct stoppen met kolen inkopen, koopt een andere partij deze gewoon op, daarvoor is Nederland als land te klein om enige invloed uit te oefenen. (…) Wij willen juist verder komen, en samen met de mijnbouwbedrijven werken aan continue verbetering.”

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) nam het rapport van PAX vanmiddag in ontvangst. Zij pleitte voor erkenning van het “gedane onrecht” en compensatie voor de slachtoffers. Ook de minister dicht een hoofdrol toe aan de Colombiaanse rechtssysteem “om vrede, verzoening en genoegdoening gestalte te geven”.

In november bezoekt de minister Colombia. Zij wil dan met “lokale overheden én internationale organisaties overleg te voeren, onder andere met Drummond en vele ngo’s die ik hier vandaag ook in de zaal zie zitten”. Hoewel ze de Nederlandse elektriciteitsbedrijven niet expliciet noemde, zei ze met “alle partijen” te willen zoeken naar oplossingen. 

NB: De gebruikte foto is een Colombiaanse kolenmijn, maar niet die van Drummond of Prodeco. CC Flickr / Alejandro Arango

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons