Stukje kolencentrale kopen? (Om hem te sluiten)

10-04-2017 Bron: OneWorld
kolencentrale Hemweg
Foto: wijwillenhemweg.nl
Energiebedrijf Vandebron deed samen met partners een bod van 5 miljoen euro aan Nuon om de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam te sluiten. Nuon vond het bod veel te laag. De bieders starten nu een crowdfundingsactie om de kolencentrale toch dicht te krijgen.
Actueel – 

De coalitie “Wij willen #Hemweg” is een crowdfundingactie waarbij mensen kunnen bijdragen aan het sluiten van de meest vervuilende kolencentrale van Nederland. Naast initiatiefnemers Vandebron, Triodos Bank en Stichting DOEN, hebben nu ook Greenpeace Nederland en burgerinitiatief Hete Kolen zich aangesloten bij de groep. Gemeente Amsterdam heeft zich onder voorwaarde bereid gesteld ook 1 miljoen euro bij te dragen.

“Laat het een signaal zijn naar de formerende partijen in Den Haag”, zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace Nederland. “Burgers zien heel goed in dat klimaatverandering gestopt moet worden en dat we daarom zo snel mogelijk de kolencentrale aan de Hemweg moeten sluiten.”

Per minuut wordt in de Hemwegcentrale in Amsterdam ruim 3600 kilogram kolen verstookt, daarbij gaat ieder jaar 4 miljoen ton CO2 de lucht in. Dat is gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 1,8 miljoen auto’s.

Via de website https://wijwillenhemweg.nl/crowdfunding kun je vanaf 1 euro meebieden op de kolencentrale. Op dit moment staat de teller op €5.059.407,- bijeengebracht door 40.385 mensen.

“Zoveel verschillende partijen en burgers willen dat de centrale sluit. Nuon begrijpt nu echt wel dat ons initiatief serieus is”, aldus Remco Wilcke van Vandebron. Eerder zei Nuon minstens 55 miljoen nodig te hebben om de centrale veilig buiten gebruik te stellen en compensatie te regelen voor de werknemers.

Lees ook:  “Kolencentrale ontmantelen kost alleen al miljoenen

Ellen de Lange

Ellen de Lange is projectleider open data bij OneWorld. Brengt de wereld in...

Lees meer van deze auteur >

Reacties