Achtergrond

Ga je lekker groen?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is weer losgebarsten: het Amsterdam Dance Event (ADE). Tussen het feesten door wordt er ook nog aan een betere wereld gedacht. Met subconferentie ADE Green hoopt de organisatie dit jaar voor de derde keer bezoekers te inspireren hun dance-evenementen te verduurzamen.

Een dwarsdoorsnede van de Nederlandse festivalorganisatoren en een flinke afvaardiging uit de buitenlandse dance scene komt kijken wat green en hot is. Goed voedsel, energiebesparing en communicatie over je idealen komen aan de orde in workshops en panels. Het middagprogramma wordt ingeluid door een vrolijke viering waarin waar zeven Nederlandse festivals samen met  Wilma Mansveld, staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu, een Green Deal ondertekenen waarin ze beloven hun afval tot het minimale te beperken.

Energievoorziening blijkt het heetste hangijzer. Volgens Rob Scully, duurzaamheidscoördinator van het Glastonbury festival, komt dat omdat een festival te vergelijken is met een tijdelijke stad, maar er vaak geen goede elektriciteitsvoorziening is. Er wordt nog veel gebruik gemaakt van dieselgeneratoren, die niet alleen vervuilend zijn maar ook nog ontzettend inefficiënt werken. Oplossingen die worden aangedragen lopen uiteen: van hybride generatoren tot toiletten die ons menselijke afval omzetten in energie.

Voorafgaand aan het spektakel spreken we Carlijn Lindemulder, initiatiefnemer van ADE Green en hoofd duurzaamheid bij ID&T, een van de grootste evenementenbedrijven van Nederland.

Wat valt er precies te winnen in de Dance?
“Het is vrij nieuw, een paar jaar geleden hield bijna niemand in deze branche zich bezig met duurzaamheid, en nu zie je dat steeds meer organisatoren verandering willen en samen willen werken om dat te bereiken. Wat uniek is aan de dance-industrie, is dat artiesten en organisatoren een ontzettend groot bereik hebben. Achter de schermen kan er ontzettend veel verbeterd worden, maar je kunt je publiek daar ook in meenemen.”

Komt het publiek niet vooral om te ontspannen en de wereldproblemen even te vergeten?
“Misschien wel,  maar daarom kijken we ook goed naar de boodschap, we gaan niet met onze vinger naar bezoekers wijzen en zeggen ‘je moet meer recyclen’, maar we laten zien hoe het kan en wat daar de voordelen van zijn: een schoon grasveld. Ik ben zelf een keer een week op een festival geweest waar geen vlees werd geserveerd, zonder dat dit door het festival werd benadrukt. Door die ervaring ben ik thuis aan de slag gegaan met mijn eetgewoontes. Ik geloof er heel erg dat dat werkt, op een festival zijn mensen juist vrolijk en staan open voor nieuwe ideeën.”

Brengen jullie niet veel schade toe aan de plek waar het festival plaat vindt?
“Regel is altijd dat je een park moet achterlaten zoals je het aangetroffen hebt, er zijn daar al hele strikte regels voor. Festivals vinden ook altijd plaats in recreatieparken en niet in natuurgebieden, hier is namelijk al genoeg infrastructuur aanwezig om het park netjes achter te laten.”

Aan welke festivals neem je een voorbeeld?
“BOOM festival in Portugal is een grote inspiratiebron, zij hebben hun eigen waterzuiveringsinstallatie waar ze met behulp van algen het douchewater zuiveren. En het Shambala festival in Engeland, draaide vorig jaar voor het eerst 100 procent op duurzame energie.”

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons