‘Lage olieprijs hindert hernieuwbare energie niet’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De klimaatovereenkomst die eind vorig jaar is aangenomen in Parijs, stelt hernieuwbare energie wereldwijd centraal. Investeringen in de sector zullen volgens deskundigen blijven groeien, ondanks de dalende olieprijzen.

Dat bleek onlangs tijdens de zesde vergadering van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena) in Abu Dhabi, waar vertegenwoordigers van overheden, de private sector en parlementariërs spraken over het doel om de uitstoot van CO2 te verlagen. Die uitstootverlaging moet deels tot stand komen door het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix te vergroten.

Hernieuwbare energie groeit veel sneller dan eerder werd aangenomen

Hernieuwbare energie groeit volgens Adnan Amin, directeur van Irena, veel sneller dan eerder werd aangenomen. "Momenteel is duurzame energie goed voor 30 procent van alle geïnstalleerde capaciteit, het grootste aandeel van welke energiesoort ook."

Uit studies van Irena blijkt dat alleen in de afgelopen vijf jaar de capaciteit aan windenergie verdubbelde en de capaciteit aan zonne-energie zelfs verzevenvoudigde. De wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie verzesvoudigden in de afgelopen tien jaar.

Energiedoelstellingen

Rabia Ferroukhi, plaatsvervangend directeur Kennisbeleid bij Irena, verwacht in de komende jaren nieuwe investeringen in schone energietechnologie. Ze baseert dat op het feit dat bijna de helft van de 185 INDC's (nationale plannen) die werden ingediend bij de Verenigde Naties (VN) voor de klimaattop, expliciete energiedoelstellingen bevatte. Die doelstellingen richtten zich met name op het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie.

De kosten van windenergie en zonne-energie dalen al enige tijd, zegt ze. Ook dat bevordert de inzet ervan. Ferroukhi zegt dat investeringen in hernieuwbare energie in India en China groeien, ondanks de daling van de olieprijs.

Bloomberg New Energy Finance, dat al tien jaar de investeringen in hernieuwbare energie volgt, komt voor 2015 uit op een recordbedrag van 329 miljard dollar wereldwijd. In 2015 werd volgens Bloomberg 64 gigawatt aan windenergie en 57 gigawatt aan zonne-energie geïnstalleerd. Dat is een groei van bijna 30 procent ten opzicht van 2014. Hernieuwbare energie groeide in 2015 snel in China, Afrika, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en India.

Consitent beleid

Deskundigen voorspelden eerder dat de daling van de olie- en gasprijzen de investeringen in hernieuwbare energie, elektrische auto's en andere schone technologie zouden ondermijnen. Michael Liebreich, voorzitter van de Adviesraad van Bloomberg New Energy Finance, zegt dat de cijfers een duidelijke antwoord zijn voor degenen die verwachten dat schone technologie zal lijden onder de dalende olieprijs.

Wel is het volgens hem nodig dat er zowel uit de private als de publieke sector meer geïnvesteerd wordt om schone energie en bijbehorende technologie te stimuleren, met name in gebieden waar mensen geen elektriciteit hebben.

De factoren die hernieuwbare energie stimuleren, zullen blijven bestaan

Paul Simons, plaatsvervangend directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), zegt dat hernieuwbare energietechnologie niet langer gezien wordt als een dure optie voor de rijken. "Er is enige concurrentie van de olieprijzen. Maar de factoren die hernieuwbare energie stimuleren, zullen blijven bestaan. We verwachten bij het IEA niet dat de olieprijzen de groei van hernieuwbare energie sterk zullen hinderen. Wel moet het beleid consistent blijven."

Miljoenen extra banen

Irena constateert in het rapport 'Renewable Energy Benefits: Measuring the Economics' dat het verhogen van het aandeel hernieuwbare energie leidt tot meer welvaart en werkgelegenheid. In een scenario waarbij hernieuwbare energie verdubbeld wordt voor 2030, ten opzichte van het niveau in 2010, zou het aantal banen in de sector groeien van 9,2 miljoen nu tot 24 miljoen in 2030.

"Het verzachten van de klimaatimpact door de inzet van hernieuwbare energie en het bereiken van andere sociaaleconomische doelen, is niet langer een kwestie van of-of", zegt Adnan Amin. "Hernieuwbare energie wordt economisch gezien steeds aantrekkelijker. Een investering in het ene, is een investering in allebei. Dat is de definitie van een win-winscenario."

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons