Duurzaam winkelen doe je zo

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De productie van textielvezels en kledingstukken heeft forse impact op het milieu – juist ook door de omvang van de industrie. Jaarlijks wordt wereldwijd ruim 60 miljard kilo textiel geproduceerd. Milieu-effecten bij de productie van kleding hebben te maken met het gebruik van chemicaliën, water, energie en landbouwgrond. Denk aan watervervuiling, bodemerosie, CO2-uitstoot en druk op de voedselzekerheid. En dan te bedenken dat veel van de milieubelastende geproduceerde kleding weer afval wordt. Laten we het heft in eigen handen nemen en elkaars afgedankte kleding hergebruiken. En wat is er nu leuker dan zo goed als nieuwe lakschoentjes voor je dochtertje te vinden op Koningsdag, in die mooie oude trenchcoat van je hippe oma een ijsje te eten, of in de door je vriendin afgedankte gouden blouse de show te stelen op een feest. OneWorld zette een aantal tweedehandskledinginitiatieven voor je op een rij.

Lenen
De Kledingbibliotheek
Met een lidmaatschap, een strippenkaart of een ‘one night stand’-kaartje kun je bij de Kledingbibliotheek kleding lenen, meestal voor vier weken. De Kledingbibliotheek heeft kleding die door ontwerpers is gemaakt van onbruikbare en afgedankte stukken, van particulieren die een deel van hun garderobe willen delen en duurzame en/of Fairtrade kledingstukken. Utrecht en Amsterdam hebben een kledingbibliotheek en binnenkort Nijmegen ook. Er is een online catalogus zoals deze waarin je je favoriete stukken alvast kunt reserveren.

Utrecht: www.dekledingbibliotheek.nl
Amsterdam: www.lena-library.com

Maand van de KledingOp 24 april 2013 stortte in Bangladesh kledingfabriek Rana Plaza in, met ruim 1100 doden tot gevolg. Reden voor OneWorld om twee jaar na dato april tot Maand van de Kleding uit te roepen, en te kijken of er iets is verbeterd in de kledingindustrie en of ‘fatsoenlijke’ kleding een beetje wil doorbreken. En hoe staat het met het kleedgedrag van mode-iconen en andere bekende Nederlanders? OneWorld inspecteert ook de eigen kledingkast en tipt adresjes voor mooie, duurzame kleding.

Krijgen
De Kledingbank
Naast de Voedselbank is er nu ook de Kledingbank. Deze door vrijwilligers draaiende initiatieven verspreid door het land helpen mensen met een minimum-/ geen inkomen om mooie, leuke en prettige kleding te dragen. Ze kunnen ook gezien worden als stichtingen die de afvalproductie verminderen. Mensen die in aanmerking komen om geholpen te worden door de Kledingbank moeten kunnen aantonen dat zij een laag inkomen hebben of asielzoeker/ vluchteling zijn. De kleding is uitgezocht op draagbaarheid en restanten worden vaak door stichtingen als Humana opgehaald. Voor veel mensen is de drempel om naar de Kledingbank te gaan hoog omdat ze zich schamen. Om deze mensen tegemoet te komen bedacht Einte Douma de online Kledingbank. Op de website staan schema’s waarop mensen kunnen zien welke kleding beschikbaar is.

Een selectie van kledingbanken in Nederland
Stichting Kledingbank Amstelland (Amstelveen)
Stichting Kledingbank Zaanstad (Wormerveer)
Stichting Kledingbank Wageningen (Wageningen)
Stichting Kledingbank Altena (Sleeuwijk)
Stichting Kledingbank Amersfoort (Amersfoort)
Stichting Kledingbank Rotterdam (Rotterdam)
Stichting Kledingbank Zwolle (Zwolle)

Ruilen
Ecofabs
Lever je vintage kleding in bij de Ecofabs-stylisten. Het werkt zo: Neem maximaal vijf kledingstukken mee die niet meer in je collectie passen. Het is de bedoeling dat de kleding er nog goed uitziet en fashionable is, het liefst van mooie designmerken of vintage, maar H&M-etjes en de Zara-collectie mogen ook. Schoenen, tassen en accessoires zijn ook welkom. Professionele stylistes beoordelen je kleding en geven je in ruil hiervoor ‘ecodots’, waarmee je een nieuwe garderobe kunt samenstellen in de Ecofabs Fashion Shop. Check.

Kledingruil
In de sfeer van het uit Amerika overgewaaide fashion/cloth swapping ruilen mensen, al dan niet online, kleren die ze zelf niet meer dragen. Er zijn grote landelijke bijeenkomsten (soms gericht op een bepaalde doelgroep zoals bij Krijgdekleertjes) en kleine ruilfeestjes met, behalve de ingebrachte kledingstukken (bijvoorbeeld drie onbeschadigde kledingstukken per persoon) en accessoires, hapjes en drankjes, waarbij het kan voorkomen dat jouw afdankertjes na afloop in een kledingcontainer of weer bij je thuis belanden.

Foto: Julien Mourlon

Kopen
Kleding per kilo
Er zijn winkels, websites en evenementen waarbij kleding niet per stuk verkocht wordt maar per kilo. In de meeste kilowinkels zijn er drie prijscategorieën, die met kleuren worden aangegeven. Vaak staan er weegschalen die de klant in staat stellen hun favoriete stukken zelf af te wegen voordat ze naar de kassa gaan. Er zijn kringloopachtige varianten, maar ook duurdere versies met geselecteerde vintage kleding.

Shops:
www.vintageperkilo.com
www.facebook.com/kiloshopamsterdam

Kilo Sale Events:
Maastricht: 16 & 17 Mei van 12-17 uur, Gebouw M – Tapijnkazerne, Prins Bisschopsingel 55
Arnhem: 13 & 14 Juni van 12-17 uur, Eusebius kerk, Kerkplein 1

Markten
Er zijn speciaal georganiseerde kledingmarkten en -beurzen waar je een groot aanbod van tweedehands kleding bij elkaar treft. De meeste kledingbeurzen zijn overdekt en erg druk bezocht. Een beurs kan meerdere afzonderlijke markten bevatten maar ook op één thema gericht zijn. Wil je zelf een kledingruilbeurs organiseren? Check hier de tips en het stappenplan van Fairfibers. Daarnaast kun je tweedehands pareltjes vinden op rommel- en antiekmarkten, of op Koningsdag natuurlijk. In Amsterdam zijn de terugkerende vlooienmarkten in de IJhallen en de Jordaan zeker een bezoekje waard:

www.ijhallen.nl
www.noordermarkt-amsterdam.nl

Foto: Carl Guderian

Kringloopwinkels
Naast tweedehands kledingwinkels heeft bijna elke kringloopwinkel wel een kledingafdeling. Vaak gaat een deel van de opbrengst naar een goed doel of stichting en draaien deze zaken (gedeeltelijk) op vrijwilligers. Bekijk hier een overzicht van kringloopwinkels in Nederland.

Online
Er zijn inmiddels talloze webshops waar je tweedehands kleding kan kopen. Veel zijn gericht op een jong publiek, verkopen uitsluitend vintage kleding en bieden hun producten tevens in een winkel aan. Er zijn initiatiefnemers die zich specialiseren in het verkopen van tweedehands kleding van bekende designers, zoals Heleen Hulsmann.

Een selectie:
www.rosesoffashion.nl
www.designer-vintage.com
www.ilovevintage.nl
www.rockonvintage.com
www.salonheleenhulsmann.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons