CO2 opslaan in bouwmateriaal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Duurzame Dinsdag-prijzen werden op dinsdag 1 september door juryvoorzitter Maurits Groen uitgereikt aan verschillende initiatiefnemers. Prijswinnaar was het bedrijf N+P onder leiding van Lars Jennissen met het idee ‘afval verdringt kolen’. Bucher, momenteel werkzaam als ICT’er,  won de runner-up prijs en onderzoekt nu de verdere mogelijkheden van zijn bouwmateriaal dat door de toepassing van C4 grassoorten – zie kader – een ecologische vorm van CO2-reductie biedt. 

OneWorld zat naast Bucher achterin de oude zaal van de Tweede Kamer toen moderator Natasja van den Berg de genomineerden vragen wilden stellen. Bucher stak zijn vinger niet op. "Ik heb in mijn legertijd voor een heel peloton gestaan, zonder problemen. Maar zo'n plechtigheid vind ik wel heel spannend. Ik verwacht trouwens niet dat ik in de prijzen ga vallen." Even later moest hij toch naar voren komen, gewapend met een stuk Xiriton.

 

C4-grassoorten? Planten worden, op basis van de manier waarop hun fotosynthese plaatsvindt, onderverdeeld in C3- en C4-planten. Tot de C3-planten behoren bomen, struiken en grassen die in het koele seizoen groeien. C4-planten zijn voornamelijk riet en grassen die in het warme seizoen groeien. In oostelijk Afrika zijn bijna alle grassen nu C4-planten. Het verschil tussen C3- en C4-planten uit zich in een verschillende verhouding van de koolstofisotopen. C3-planten hebben geen actieve vorm van CO2-transport. Via de huidmondjes komt koolstofdioxide het blad op een passieve manier binnen. De fotosynthese van C4-planten bevatten vier koolstofatomen en kunnen op een actieve manier de concentratie CO2 in hun bladeren verhogen. 

Hoe ben je op dit idee gekomen?
“In Zwitserland, waar ik vroeger heb gewoond, leerde ik een legerkameraad kennen die bezig was met het verwerken van plantaardige vezels van C4-grassen in bouwmaterialen. Van hem leerde ik de basisinformatie van dit proces. Het is namelijk geen nieuwe toepassing. Plantaardige vezels worden al veel langer op deze manier verwerkt. Mijn bouwstofconcept op basis van olifantsgras is wel nieuw.”

Wat zijn de grootste voordelen van Xiriton ten opzichte van andere bouwmaterialen?
“De Xiriton-technologie vormt eigenlijk de ontbrekende schakel tussen baksteen en beton. Dankzij de natuurlijke vezel is het materiaal veel lichter dan baksteen of beton en heeft het een zekere taaiheid. Het leent zich dus goed voor bepaalde constructies. Maar met name het verbouwen van olifantsgras, dat fungeert als biologische CO2-filter op braakliggende gronden, bepaalt het grootste voordeel ten aanzien van andere bouwmaterialen.”

Hoe werkt die filter precies?
“Tijdens de groei onttrekt olifantsgras CO2 aan de omgeving. De opbrengst is ongeveer 15 ton biomassa per hectare per jaar (rond 80 kubieke meter jaarlijks van 1 hectare) en dat betekent rond de 20 ton CO2-reductie uit de atmosfeer.”

Olifantsgras

Wat valt er nog te verbeteren aan de Xiriton-technologie?
"
De teelt van olifantsgras moet opgeschroefd worden om op een grotere schaal te kunnen produceren. Bij Schiphol hebben we onlangs een paar honderd hectare aangelegd waardoor we het volume  nu kunnen vergroten. Ook is het van belang dat we de kosten terugbrengen. Xiriton is nu nog 20 procent duurder dan een materiaalsoort als beton. Om beter te kunnen concurreren moeten de kosten dus omlaag. Schaalvergroting is een van de oplossingen daarvan.”

Wat hoopt u  er in de toekomst mee te bereiken?
“De klimaatproblemen hoop ik met deze technologie voor een deel aan te pakken. Daarnaast is het niet alleen een uitkomst voor de Nederlandse bouwsector maar ook globaal gezien. Het kan een mooi exportproduct worden en dat is natuurlijk ook goed voor de economie. En ik hoop er mijn eigen broodwinning uit te halen natuurlijk. Nu werk ik nog als ict'er, en werk ik aan de ontwikkeling van mijn bedrijf Acroniq in mijn vrije tijd.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons