Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Als Garry Bakker het Kralingse Bos induikt, staat er een lichte wind en is de zon bedekt onder een dikke laag stapelwolken. Het is niet ’t meest geschikte moment om vlinderpopulaties te onderzoeken. De kleine beestjes worden pas echt actief in tijden van warm, windstil weer. Toch is het belangrijk voor de ecoloog van Bureau Stadsnatuur om de driejaarlijkse vlindermonitoring door te zetten. “Er zijn veel omstandigheden die de vlindertelling kunnen beïnvloeden. Het weer is er maar één van. Dit jaar was er een herder die zijn schapen liet grazen op de plekken waar de vlinders actief zijn. Daardoor heb ik ze een stuk minder gezien. Deze omstandigheden kan ik ook meenemen in het onderzoeksresultaat.”

Het vlinderonderzoek wordt uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de natuurkwaliteit van het Kralingse Bos. “Meer actieve vlindersoorten betekent een groeiende biodiversiteit en daarmee een verbetering van de natuur”, aldus Bakker.

Dit is deel 3 van de documentaire-fotoserie over de stadsecologen van Bureau Stadsnatuur. Volgende keer: vleermuizen detecteren bij een kerkhof.

1-Garry
Garry Bakker in het Kralingse Bos. Beeld door: Judith Tielemans
garry-libellen2
Bakker onderzoekt de waterkwaliteit van de Kralingse Plas. Beeld door: Judith Tielemans
garry-libellen1
Beeld door: Judith Tielemans
garry-libellen3
De houtpantserjuffer. Beeld door: Judith Tielemans
3-garry1
Bakker vond dit jaar relatief veel bruinrode heidelibellen in het Kralingse bos. Beeld door: Judith Tielemans
4-Andre-met-verrekijker

Deel van Dossier

De stadsecoloog

Wat doet een ecoloog in de stad? In de fotoserie van Judith Tielemans kom je erachter.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Judith Tielemans

Judith is afstuderend journalist en houdt van zowel fotograferen als schrijven. Met haar fotoserie over het werk van de stadsecoloog …
Profielpagina