Voedsel voor iedereen én globalisering?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat de LLTB besloot ontwikkelingssamenwerking in haar beleid en werk op te nemen.

Onder leiding van dagvoorzitter José van Gelder van Agriterra, ontspon zich een gevarieerd programma met volop informatie en amusement. LLTB voorzitter Noud Janssen maakte van zijn welkomstwoord meteen gebruik om de vele Limburgse vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. De documentaire “Boer tot Boer- de stem van Ile a Morphil”; liet vervolgens zien hoe de persoonlijke “van boer tot boer”- aanpak vanuit de LLTB tot resultaten leidt.

Eerste spreker van de dag was voormalig minister van Senegal Dr. Yero Diallo, tegenwoordig directeur van de Banque d’Habitat in Dakar. Hij sprak over de oorzaken en gevolgen van de prijsstijging van voedsel en wat er in Senegal wordt ondernomen om deze situatie het hoofd te bieden. De vragen die volgden op zijn presentatie, richtten zich vooral op de inbreng van boerenorganisaties bij de plannen. Vooralsnog staat de georganiseerde landbouw in Senegal niet onverdeeld achter GOANA, het grote landbouwoffensief waartoe de regering oproept.

‘s Middags sprak Agnes van Ardenne, ambassadeur en permanent vertegenwoordiger voor ons land bij de FAO in Rome, over de voedselschaarste. Zij gaf aan welke mogelijkheden de FAO ziet om in de toekomst de wereld te (blijven) voeden. Een wereldomvattend plan, dat nodig is om ons in staat te stellen door een eerlijke verdeling de stijgende bevolking te (blijven) voeden, is inmiddels in de maak en wordt deze weken in de Algemene Vergadering van de VN besproken.

Het programma werd afgewisseld met muziek en zang door het familiekoor ‘Together in Harmony’.

Aan het eind van de dag moest de dagvoorzitter concluderen dat, ondanks al onze inspanningen, er een onaanvaardbaar grote groep mensen hongerig en chronisch ondervoed is. Dit aantal is voor het eerst sinds jaren zelfs weer gestegen, deels veroorzaakt door de stijgende prijzen van voedsel en olie. Daar waar we de lage prijzen van voedsel jarenlang als medeschuldige aanwezen voor de armoede onder kleine boeren in ontwikkelingslanden, blijkt nu dat de stijgende prijs niet of nauwelijks tot betere prijzen voor de boeren heeft geleid.

Er is nog veel te doen, en we kunnen alleen onze doelstellingen bereiken door brede samenwerking tussen overheden, landbouworganisaties, ontwikkelingsorganisaties, kennisinstellingen en bedrijfsleven na te streven. Alle organisaties hebben hierin hun eigen rol en vullen elkaar aan.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons