Vleesverslaafd, maar groene idealen? Word klimatariër!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ben jij ook vleesverslaafd, maar heb je toch een groen hart? Het kan, volgens de overtuigingen van een klimatariër. Volgens The New York Times  is de term 'climatarian' een van de meest boeiende, nieuwe voedselgerelateerde woorden van 2015. 

De klimatariër zorgt ervoor dat wat hij of zij naar binnenwerkt de aarde zo min mogelijk belast en op die manier klimaatverandering vermindert. Want we kunnen er niet meer omheen: onze voedselkeuzes hebben direct effect op de opwarming van de aarde. Terwijl we voor het schap staan te twijfelen tussen een biefstukje en kipfilet, zweet Moeder Aarde peentjes. De keuze voor de kipfilet kan zo maar eens 3000 liter water besparen ten opzichte van biefstuk. Ook de schadelijke CO2-uitstoot die volop vrijkomt bij vleesproductie, is gigantisch veel lager bij kip in vergelijking met rund. Kies als een klimatariër: eet vlees, maar maak een bewuste keuze met het oog op klimaatverandering. 

De volgende tips kunnen helpen om bewuster te kiezen en klimaatverandering tegen te gaan met wat er op je bord ligt. 

1.    Mijd vlees en kies bewust
Vlees is de grootste vervuiler, dus hiermee kappen schiet het meest op. Toch blijkt dat voor veel mensen erg moeilijk. Kies dan slim en mijd vooral rundvlees en lamsvlees, dit zijn echte supervervuilers. Kip en varken vormen dan de betere optie.

2.    Eet lokaal
Er zitten zoveel voordelen aan het eten van lokaal geproduceerd eten, dat je er maar beter meteen mee kunt beginnen. Door te kiezen voor producten uit je regio, eet je automatisch meer volgens de seizoenen (lees: verser, lekkerder en goedkoper), want je eet wat er op dat moment groeit. Bovendien bespaar je natuurlijk een hele hoop uitstoot dat ontstaat bij het transport. Die avocado’s uit Peru zijn heerlijk, maar komen hier niet vanzelf.

3.    Kop tot kont
Eten produceren kost een hoop energie, maar eten weggooien kost misschien wel dubbel zoveel. Het zogenaamde afval moet ook nog eens worden getransporteerd en verwerkt: belachelijk! Voedselverspilling is dus echt not done, maar de klimatariër gaat verder. Appelkits? Onzin! Die appel gaat er in één keer in, want je eet toch ook de korstjes van je brood? Kaaskorstjes krijgen een tweede leven in de magnetron  en ook van het dier kun je alles gebruiken. De ongewenste Schipholgans  of gebakken kippenlevertjes stralen op het menu van de klimatariër.
 
4.    Onbewerkt en onverpakt
Bewerking kost energie en energieverbruik betekent uitstoot. Zo verkiest de klimatariër een stuk onbewerkt vlees boven verwerkt vlees, zoals bijvoorbeeld worst. Ook het invriezen en verpakken van voedsel wordt niet op prijs gesteld. Energievretende diepvriezers en een berg plastic verpakkingsafval, daar moet een klimatariër niet aan denken.

5.    Alles is groente
Gekke groenten zijn hip, maar je kunt met sommige groenten ook gekke dingen doen. Haal een courgette door de spiraalsnijder en je hebt een vervanger voor de meer bewerkte spaghetti. Verander een wortel in een hotdog met deze eenvoudige marinade. Met verse, onbewerkte en biologisch geteelde groente kun je met een beetje creativiteit die oude vervuilende eetgewoontes van tafel gooien. Alles voor het klimaat en die eenzame ijsbeer.

Leonie Kohl studeerde Voeding en Gezondheid in Wageningen en Gezondheidspsychologie in Maastricht. Ze schrijft graag over duurzame voeding en heeft haar eigen foodblog Veggie Variation , waarmee ze mensen inspireert om ‘groener’ te koken en te leven.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons