Vergeet quinoa, hier komen de bonen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een grote pan chili con carne als gezamenlijke avondmaaltijd in je studentenhuis. Witte bonen in tomatensaus bij je Engelse hotelontbijt. Bonen zijn nou niet bepaald sexy.

Toch hebben de Verenigde Naties het jaar 2016 uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht. Men vond het tijd voor eerherstel van linzen, kikkererwten en bruine bonen, want peulvruchten zijn een handige, gezonde en goedkope oplossing tegen honger.

De leden van de uitgebreide peulenfamilie zitten niet alleen boordevol eiwitten, vitamines en aminozuren, maar beschermen je ook nog eens tegen obesitas en diabetes. Plus, ze houden de grond vruchtbaar waarop ze groeien. Als ze tenminste niet door slakken worden opgegeten, zoals mijn AH-bonenmoestuintjes gebeurde dit jaar. 

Didier Drogba en Angelina Jolie negeren de boon compleet 

Ruim voorbij de helft van 2016 is er echter nog weinige reuring rond het Jaar van de Peulvrucht geweest. Het kan aan mij liggen, maar ik heb het gevoel dat VN-celebrities als Didier Drogba, Angelina Jolie of Emma Watson de boon compleet negeren. 

Maar nu was het afgelopen week Earth Overshoot Day: de dag waarop de wereldbevolking de natuurlijke productiecapaciteit van de aarde voor dat jaar heeft verbruikt. Daarna putten we ecosystemen uit. Denk aan overbevissing, overbegrazing en de uitstoot van te veel broeikasgassen. Alsof je nog een stuk maand over hebt, terwijl je je salaris al opgemaakt hebt.

Het erge is: elk jaar valt Earth Overshoot Day weer een dag of wat eerder dan het jaar ervoor. Volgens een expert van het Voedingscentrum is onze voedselafdruk zo groot omdat we veel zuivel en vlees eten. Je kunt je voedselafdruk omlaag brengen door wat vaker vegetarisch te eten, raadt hij aan. Bijvoorbeeld een
'een heerlijke bonenschotel', het is immers het internationale jaar van de boon.

Bij de borrel geen toastje kaas, maar endamame

Hoe wrang ook, wellicht is Earth Overshoot Day precies het zetje in de goede richting om van 2017 alsnog het jaar van de boon te maken. Vanaf nu ga ik mijn vrienden die komen eten geen quinoa of spelt meer serveren, maar blote billetjes in het gras en rats, kuch en bonen. En bij de borrel geen toastjes Franse kaas of schijfjes salami, maar edamame of geroosterde kikkererwten bestrooid met paprikapoeder.

Als wij nou allemaal vanaf morgen tenminste één dag per week iets leuks met bonen op het menu zetten, durf ik te voorspellen dat aan het eind van dit jaar Rens Kroes en Sylvie Meis op Instagram worden gesignaleerd met een boon-to-go. Dan zitten de hippe mensen in popup-restaurants niet meer aan hamburgers of achter grote bakken sla, maar aan een ouderwetse bonenschotel. Mijn tip: sla daarom snel die bonen in voordat het grote publiek ze ontdekt. Nu betaal je nog een paar euro voor een hele zak gedroogde bonen, straks zijn ze goud waard.

Dit is een geactualiseerde en uitgebreidere versie van een column die eerder was te beluisteren bij Sublime FM. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons