Beeld: Beastfromeast via iStock

Vegan eten is ongezond en duur (en 3 andere mythes)

Het ene café schenkt geen koemelkcappuccino meer, bij het andere lacht de bediening je uit als je om een haverlatte vraagt. Veganisme is nog lang niet overal ingeburgerd. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de volgende vier mythes.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

1. Veganistisch eten is duur, moeilijk en vies

Alle begin is moeilijk en het is waar dat de traditionele Nederlandse eetcultuur niet direct open staat voor (volledig) plantaardig eten. Maar je avg’tje (aardappelen, vlees en groente) hoeft nauwelijks onder je plantaardige dieet te lijden: de ‘v’ van ‘vlees’ kan ook prima voor ‘vleesvervanger’ staan. Neem het onderdeel dat je zou moeten vervangen – zeg, een kipschnitzel – en ga naar je plaatselijke supermarkt. 200 gram biologische kipschnitzel kost bij Albert Heijn 3,19 euro. Het veganistische alternatief, dezelfde hoeveelheid bij dezelfde supermarkt, is 26 procent goedkoper. Vergelijk je het veganistische alternatief met ‘normale’ kip – niet biologisch – dan ben je alsnog maar zo’n 20 cent duurder uit.

Wist je dat ook pepernoten vegan kunnen zijn?  

Ben je bang voor te weinig variatie? Google dan eens op ‘snel en vegan’, en je vindt meer dan genoeg recepten om je week vol te krijgen. Je zult zien dat veel van die recepten gebaseerd zijn op groenten (goedkoop als ze in het seizoen zijn en vaak makkelijk te bereiden), of peulvruchten zoals linzen, (gemiddeld 19 cent per 100 gram), maar dat tegenwoordig bijna elk recept vegan te maken is (genoeg variatie dus). Denk bijvoorbeeld aan een curry van geroosterde pompoen of aan pizza met courgette en (vegan) pesto. En wist je dat ook pepernoten vegan kunnen zijn?

Als je geen zin hebt om zelf te koken, dan kun je het ook zoeken bij een van de minstens honderd tenten in Nederland waar je uit een vaak volledig plantaardige kaart kunt kiezen (bijvoorbeeld te vinden via de website van HappyCow).

2. Vegan eten is niet gezond

Net zoals voor zoveel dingen geldt ook hier: wees bewust. Als je elke dag alleen maar cola drinkt (is vegan!) en friet met vegan mayo eet, dan is je dieet inderdaad niet gezond. Maar dat geldt net zo goed voor iemand die wel vlees eet. De basisadviezen blijven hetzelfde: eet gevarieerd, zodat je alle vitamines binnen krijgt, en beweeg voldoende.

Zonder vlees en zuivel kun je nog steeds genoeg vitamines binnen krijgen. Het enige waar je als veganist op moet letten is dat je vitamine B12 bij slikt – dat zit echt alleen in dierlijke producten. Alle andere voedingsstoffen kun je prima uit plantaardig voedsel halen. Calcium uit noten en plantaardige melk waaraan het is toegevoegd, eiwitten haal je uit veel volkoren graanproducten, en groenten als kikkererwten en broccoli. En voldoende ijzer krijg je binnen door aan elke maaltijd groente of fruit toe te voegen. Deze adviezen geeft het Voedingscentrum trouwens aan zowel veganisten als niet-veganisten.

Je kunt zelfs Nederlands kampioen powerliften worden op een vegan dieet

Wat bewegen betreft: net zoals er topsporters zijn die vlees eten, zo zijn er ook genoeg topsporters die een plantaardig dieet volgen. Je kunt zelfs Nederlands kampioen powerliften worden op een vegan dieet, bewees Sanne Visser in 2018. Ook ultramarathons rennen (Rich Roll), de Mount Everest beklimmen (Kuntal Joisher) en in de topklasse van de Formule 1 rijden (Lewis Hamilton) vallen nog binnen je mogelijkheden.

3. Vegans knuffelen de hele dag koeien maar zijn verder zure zeikerds

'Idealistisch of commercieel; je intentie boeit dieren niet'

Toegegeven: op het Instagramaccount van een van de grootse vegan bloggers van Nederland (Lisagoesvegan) vinden we inderdaad een aantal foto’s waar ze met koeien in de wei ligt – met een grote glimlach overigens. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat zij en de rest van de 127.500 Nederlandse veganisten (schatting van Nederlandse Vereniging voor Veganisme) altijd steunend en zuchtend door het leven gaan. Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2012 bleek zelfs dat wanneer omnivoren meer plantaardige keuzes in hun dieet maken, ze vrolijker worden.

In de lijst van beroemde Nederlandse vegans staat trouwens ook Josje van de tweede generatie K3. En als je érgens vrolijk voor moet zijn…

4. Vegan opties zijn juist slecht voor het milieu

‘Al die soja lattes zijn toch juist heel slecht voor het milieu!’ Als je als veganist een kwartje kreeg voor elke keer dat je die zin hoorde, dan kon je heel wat plantaardige cappuccino’s kopen. Want dat is het idee: melk in je koffie vervang je door sojamelk, je dagelijkse lunch bestaat uit avocado en je schoenen zijn vanaf nu van plastic in plaats van leer. Maar soja verwoest de Amazone, voor avocado is heel veel water nodig en over plastic hoeven we het niet eens te hebben. Allemaal niet bepaald goed voor de aarde, toch?

Je bespaart met je veganistische dieet 15.000 liter water voor elke kilo rundvlees die je níet eet

Dat klopt niet helemaal. Volgens Milieu Centraal komt meer dan 90 procent van de soja die we gebruiken niet direct via ons, maar indirect via het voer dat koeien, varkens en kippen eten, binnen. En dan nog: je kunt ook kiezen voor havermelk of allerlei soorten erwten eten als je soja helemaal wil vermijden. Het is waar dat voor de productie van avocado veel water nodig is – ongeveer 200 liter per kleine avocado – maar gelukkig dwingt niemand je om als vegan alleen nog maar avocado’s te eten.

Je bespaart met je veganistische dieet sowieso 15.000 liter water voor elke kilo rundvlees die je níet eet. Dus ruil je eens per week je biefstuk in voor een lekkere avocadoburger, dan ben je alsnog duurzamer uit. Dat van die plastic schoenen hebben vegans intussen zelf ook door. Alternatieven zoals schoenen van biologisch katoen, fair-trade rubber of hennep zijn in opkomst en worden ook niet meer alleen door veganisten gedragen.

Ook hier geldt: het gaat er maar net om welke keuzes je maakt, maar een veganistische leefstijl geeft je in ieder geval makkelijker de mogelijkheid om duurzamere keuzes te maken.

Veganistisch leven is niet altijd makkelijk, al is het maar doordat je voortdurend met vooroordelen om je oren geslagen wordt. Maar echt moeilijk hoeft het ook niet te zijn. Je kunt alvast bij tientallen bloggers, diëtisten en wetenschappers terecht voor hulp. En onthoud: alle beetjes helpen. Die vegan pepernoten maar eens proberen?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 31 oktober 2019 op OneWorld.

Moet een feminist ook vegan zijn?

'World Vegan Day' vier je met deze oesterzwammen in ketjap

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons