Statiegeldborden op festival sparen 32 containers plastic afval uit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aan het begin van het festival staat een kraam met het bord 'Statiegeldborden'. Tientallen borden liggen op de toonbank. Achter de kraam liggen er nog meer in grote dozen. Genoeg in elk geval voor de honderden festivalbezoekers die op 6 juni culinaire happen in het Zeeheldenkwartier komen proeven. De statiegeldborden, ofwel anti-rommel wapens, zijn gemaakt van stevig, gerecycled plastic. De inleg is 2,50 euro en tussendoor kun je ze gratis inwisselen voor een schoon bord.   

“Ik denk dat ik het bord mee naar huis neem. Het lijkt net een restaurantbord en het eet nog fijn ook. Het is niet zo’n flubberding, waar je maaltijd vanaf rolt,” zegt festivalganger Lizzy tegen Christine die met haar het festival bezoekt. Samen lopen zij naar het volgende kraampje. “We hebben net een nieuw bordje gehaald bij de bordenkraam. Door de taart was het bord vies geworden, gelukkig kan ik een nieuwe halen,” zegt Christine met het schone bord inmiddels in haar handen. Beiden zijn het roerend met elkaar eens: de invoer van statiegeldborden op dit festival is een uitmuntend idee. “Het scheelt veel rommel in vergelijking met andere festivals."

Het anti-rommel wapen viel in de smaak.

 

Foto: Misha Meijers

Sinds de invoering van dit bord is het verschil in afval enorm. “Vorig jaar hadden we veertig containers met plastic afval, dit jaar zijn dat er acht," licht Rijkers Meinen toe. Mijn collega heeft ook het aantal weggegooide plastic bekertjes beperkt door wijn bij te schenken in plaats van nieuwe bekers te pakken. Helaas houd je altijd afval, zoals van servetten. Maar het hergebruik van borden is een mooi begin.” 

De statiegeldborden worden afgewassen na gebruik, weliswaar is er daardoor meer waterverbruik dan bij wegwerpborden, toch is er een grotere milieuwinst als je borden afwast en niet weggooit. Want je bespaart niet alleen op afval, maar ook indirect op de middelen die nodig zijn voor de productie van de borden. Denk aan de grondstoffen, het transport, het waterverbruik in de fabriek. Bij het productieproces zijn vaak CO2 en andere broeikasgassen mee gemoeid.  

Het scheelt veel rommel in vergelijking met andere festivals

Bewustzijn 
Rijkers Meinen licht nog een ander bijkomend voordeel toe: “Iedereen lijkt een stuk bewuster van zijn of haar afval. Het hele festival was schoon. Tafels stonden niet vol, maar zagen er verzorgd uit. Het bleef daardoor overzichtelijk, wat een veiliger gevoel geeft.”

Ook merkt hij dat de borden in de smaak vielen bij de festivalgangers. “Volgens mij hebben een aantal festivalgangers het bord mee naar huis genomen. Dat is niet erg, zolang het overgrote deel terugkomt. Ik vind het fijn dat de borden in de smaak vielen. Voor wie uit het Zeeheldenkwartier komt, zijn de borden natuurlijk extra leuk, want de woorden 'Ik ben een zeeheld' verwijzen naar de inwoners van deze wijk."

Zijn leverancier heeft dan ook al aangekondigd een paar nieuwe borden te willen maken voor het volgende Zeeheldenfestival dat plaatsvindt van 1 tot en met 5 juli in Den Haag. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons