‘Nederland expeditieleider in voedsel-uitdaging van de toekomst’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) lanceerde gisteren de New Food Challenge tijdens een bijeenkomst van the Green Protein Alliance in Aalsmeerderbrug. Deze Challenge, geïnitieerd door het ministerie, moet bedrijven stimuleren om nieuwe voedingsmiddelen te ontwikkelen op basis van plantaardige eiwitten. Deze dienen het hoofd te kunnen bieden aan de voedsel-uitdagingen van de toekomst: meer monden voeden, minder belasting van de aarde. Van Dam sprak de ambitie uit om van Nederland ‘expeditieleider’ te maken in de internationale transitie naar duurzame voedselproductie. Wat Nederland dan zo uniek maakt? “Nieuwsgierigheid,” aldus de staatssecretaris.

Negen miljard monden

We staan nog maar aan het begin van een grote verandering van onze voedselproductie en eetculturen, stelde Van Dam. “Hoe snel het gaat, dat gaan we zien, maar dat het gaat gebeuren, daar ben ik van overtuigd.” De feiten zijn iedereen immers wel zo ongeveer bekend: binnenkort 9 miljard monden te voeden, waarvoor we met onze huidige productiemethoden en consumptiegewoontes vier planeten nodig zouden hebben. “En we hebben er maar één,” voegde Van Dam er nog maar eens aan toe, sprekend voor een zaal vol marktleiders in de voedselsector die zich hebben aangesloten bij de Green Protein Alliance.

Met onze huidige productiemethoden en consumptiegewoontes hebben we vier planeten nodig.

“We hebben maar één generatie om die uitdaging aan te gaan, dus het moet heel snel gaan,” lichtte hij toe. Maar hierin ziet de staatssecretaris vooral kansen voor de sector in Nederland: een land met een sterke land- en tuinbouwsector, maar vooral met een ‘nieuwsgierige volksaard’. “De belangrijkste prikkel voor mensen om te veranderen is niet omdat de overheid het zegt, of omdat een idealist het vindt, maar vanuit nieuwsgierigheid: Ik wil weten wat het is, hoe het smaakt. Ik wil het meegemaakt hebben,” stelde Van Dam.

Plantaardige eiwitten

Zodoende stelt het Ministerie van Economische Zaken 1,8 miljoen euro beschikbaar voor de New Food Challenge: een uitdaging om duurzame voedingsmiddelen te ontwikkelen die de consument prikkelen. De basis dienen plantaardige eiwitten te zijn, vormgegeven in “aantrekkelijke en smaakvolle” producten. De beste ideeën krijgen 30.000 euro voor een pilot-traject, waarna de finalisten nog eens 250.000 euro ontvangen om hun producten ook (internationaal) op de markt te brengen.

De New Food Challenge is een onderdeel van een serie maatregelen om het eten van groente en fruit te stimuleren. Hiervoor is voor de komende vier jaar 15 miljoen euro beschikbaar gesteld, wat naast de Challenge wordt uitgegeven aan onderzoek naar zeewier- en algenteelt, voedsel-educatie op scholen, en het stimuleren meer groente in fruit in onder meer de horeca. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons