Hoeveel geld besteden landen aan voedsel?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit zal je misschien verbazen, maar vergeleken met andere landen spendeert de VS heel weinig geld aan voedsel. Uit onderzoek van de Amerikaanse economische onderzoek service (USDA), blijkt dat de gemiddelde Amerikaan 6.6 procent van zijn of haar huishoudelijk budget aan thuis geconsumeerd voedsel besteedt. Als je hierbij de kosten van uiteten optelt, stijgt dit getal naar 11 procent.

Hoe kan juist Amerika, een land waar veel fastfood restaurants vandaan komen, het land zijn waar mensen het minste geld uitgeven aan voedsel?

Op de map hieronder is duidelijk te zien dat er variaties zijn tussen verschillende landen. En zelfs als je uiteten meetelt in de cijfers, spenderen Amerikanen nog steeds een kleiner percentage van hun inkomen aan allerlei vormen van eten dan andere landen.

De drie belangrijkste conclusies die uit het onderzoek naar voren kwamen:

1. Rijkere landen spenderen een kleinere hoeveelheid van hun inkomen aan voedsel: dit is best logisch. Er is een limiet op de hoeveelheid voedsel die een persoon kan consumeren. Dus als landen rijker worden, besteden ze meer geld aan andere dingen, zoals gezondheidszorg, entertainment of alcohol. Zuid-Koreanen spendeerden in 1975 nog een derde van hun budget aan eten, nu is dat getal gedaald naar twaalf procent.

De relatie geldt natuurlijk niet altijd. Het hangt voor een groot gedeelte ook af van wat mensen willen eten, het patroon van uiteten, en de specifieke voedselprijzen en subsidies in hun land. In India spendeert men een kleiner deel van hun budget aan voedsel dan Rusland aan wat er in huis wordt geconsumeerd, terwijl Rusland veel rijker is. En Zuid-Korea geeft minder geld uit aan voedsel dan het rijkere Japan.

2. Amerikanen besteden minder aan eten dan Europeanen. Dat Amerikanen een kleiner deel van hun budget aan voedsel besteden dan Europeanen heeft te maken met het feit dat Amerikanen rijker zijn. En Amerikanen spenderen ook minder op een absoluut niveau.

De gemiddelde Amerikaan spendeert 1687 euro per jaar aan voedsel dat thuis wordt geconsumeerd. De gemiddelde Duitser 1841 euro per jaar. De gemiddelde Fransman 2254 euro per jaar. De gemiddelde Noor maar liefst 3329 euro per jaar.

De onderzoekers van het USDA heeft geen verklaring voor de variatie. Het heeft zeer waarschijnlijk te maken met de verschillende belastingsystemen in Europa, en het verschil in uiteten. Maar er zijn ook andere oorzaken die voedsel in de Verenigde Staten zo goedkoop maken, van boerderij subsidies tot vooruitgang in de industriele agricultuur. (De afgelopen tijd zijn de prijzen van vlees, gevogelte, vetten en olie in de VS gedaald, hoewel de prijzen van verse producten zijn gestegen).

3. Hoge uitgaven aan voedsel en ondervoeding gaan hand in hand. Dit is een logisch punt, maar wel het vermelden waard. Armere landen die een groter deel van hun budget aan voedsel besteden, eindigen met hogere ondervoedingscijfers.

Afbeeldingen: Vox

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons