Fatima in gesprek met een PVV’er

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zijn alle PVV’ers racisten? En wie stemt er eigenlijk op de Piratenpartij? In aanloop naar de verkiezingen gaat Fatima Jamai voor mediaplatform BLOK in gesprek met bijzondere stemmers. Deze week: de PVV’er.

BLOK is een mediaplatform door jonge Amsterdammers, die vinden dat er iets flink mis is met het huidige beeld dat de media schetsen. 'Juist in deze tijden waarin negatieve geluiden overstemmen, en mensen tegenover elkaar komen te staan, vinden wij het belangrijk om een positief, kritisch en inclusief geluid te laten horen.' Meer lezen van BLOK, kijk dan op BLOK.amsterdam'

Timo Roos (27 jaar) gaat dit jaar op de Partij Voor de Vrijheid stemmen. Ik, Fatima, ben erg benieuwd waarom, en ontmoet hem in de Starbucks op het centraal station in Den Haag, voor een bijzonder gesprek dat uiteindelijk twee uur zou duren.

‘Halfbloedje’

De PVV-stemmer. Hij wordt nooit serieus genomen en altijd maar weggezet als een Sjonnie, tokkie, laagopgeleide, racist of xenofoob. Ik heb het er met Timo over en vertel hem dat ik dat jammer vind. Timo haalt zijn schouders op. Het kan hem niet zoveel schelen. Het vooroordeel van laagopgeleid zijn gaat voor hem in ieder geval wel op: “Ik had het nooit zo met school”. Nu werkt hij in een IT-bedrijf, en heeft het hier erg naar zijn zin.

Timo woont samen met zijn vriendin in Voorburg. “Het is een halfbloedje; ik pest haar daar weleens mee.” Is het dan geen probleem dat zij een Turk-islamitische vader heeft? “Absoluut niet!” Als de schoonvader op bezoek is, wordt er halalvlees in huis gehaald, vertelt hij. Ik vraag hem of we ons – alle Nederlanders – niet zouden moeten aanpassen aan de pluriforme samenleving? In tegenstelling tot de Nederlanders in de documentaire Wit is ook een kleur– antwoordt hij overtuigend ‘ja’. Timo’s vriendenkring is verder redelijk homogeen: blanke jongens en meisjes, en eigenlijk komen ze allemaal uit de buurt van Voorburg.

‘Nederland weer van ons’

Ik haal het verkiezingsprogramma van de PVV tevoorschijn om bij elk punt even stil te staan. Het eerste punt is: Nederland de-islamiseren. Ik wijs Timo op de titel en introductie, met uitspraken als: ‘Nederland weer van ons’, ‘mensen die we hier niet willen’, ‘de gewone Nederlander’. “Maar”, vraag ik hem, “wie zijn dan de ‘mensen die we hier niet willen’? En wie is de ‘gewone Nederlander’?”

Volgens Timo is iedereen met een Nederlandse nationaliteit een Nederlander. De criminele Marokkanen en de nationalistische Turken die op de Erasmusbrug tegen de coup demonstreerden ziet Wilders echter het liefst verdwijnen. Maar zij hebben toch ook een Nederlandse nationaliteit? Dat zijn toch allemaal jongeren die in dit land geboren zijn; die kun je toch niet even terugsturen naar een land dat zij alleen van de strandvakanties kennen? Timo denkt dat het probleem zich vanzelf zal oplossen met het verdwijnen van een dubbele nationaliteit. “Waarom zou je twee nationaliteiten hebben, je hebt toch ook geen twee adressen?” Als al deze jongeren alleen maar de Nederlandse nationaliteit dragen, zal Wilders wel met echte oplossingen moeten komen, denkt hij.

Na alle punten besproken te hebben – het is inmiddels twee uur later – kom ik tot de conclusie dat Timo genuanceerder is dan het verkiezingsprogramma van de PVV. Hij is het met bijna alle elf de punten óneens. Waarom gaat hij dan toch op de PVV stemmen?

V for Vendetta

Timo heeft de afgelopen twee verkiezingen niet gestemd, omdat hij zich niet kon vinden in de ideeën van de gevestigde partijen. In maart gaat hij zeker op de PVV stemmen. Na ons gesprek snap ik nog steeds niet zo goed waarom. Ik kan uit het gesprek alleen maar opmaken dat Timo zelf niet goed lijkt te weten waarom hij op de partij die minder Fatima’s wil zal stemmen. Zijn politieke richting wordt vooral gestuurd door een onderbuikgevoel dat hij moeilijk onder woorden kan brengen. Maar ik, Fatima, hoef me geen zorgen te maken – als kunstliefhebber met twee nationaliteiten en een Koran in de boekenkast. Timo denkt namelijk dat de situatie in Nederland toch niet heel erg zal veranderen als de PVV de aankomende verkiezingen wint. De meeste punten – vooral punt 1- zijn namelijk in strijd met de grondwet. “En”, stelt hij, “je hoeft niet per se een moslim te zijn om een Koran in de boekenkast te hebben.” Hij verwijst naar een bijfiguur (Deitrich) uit de film V for Vendetta. In de film bewaart Deitrich allemaal verboden kunstvoorwerpen, waaronder een Koran,- ja je kan de Koran ook als kunstwerk zien – in een tijd waarin fascisme zegeviert. Als ik later op de avond de film google vraag ik me af of Timo Geert Wilders soms ziet als de vrijheidsstrijder V, de hoofdpersoon in de film? Ik zie namelijk vooral overeenkomsten tussen de fictieve fascistische Norsefire-partij uit de film en Wilders.

Bijzondere ontmoeting

Gedurende de hele terugreis denk ik aan Timo. Waarom gaat Timo op de PVV stemmen? Ik hoopte op die vraag een concreet antwoord te krijgen, maar in plaats van een interview (éénrichtingsverkeer) heb ik een mooi gesprek gekregen. Een dialoog waarin niet alleen ik vragen stelde, maar ook Timo. Als we allemaal met elkaar in gesprek zouden gaan, dan zou een partij als de PVV geen grond hebben om op te staan. Want is het niet Wilders’ doel om te voorkomen dat Timo en ik elkaar ontmoeten?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons