Opinie

Dik en duurzaam: bewust shoppen met een grote maat

Het kledingaanbod voor dikke mensen is al hopeloos beperkt, maar voor wie ook nog een beetje duurzaam wil winkelen, is het al helemaal mager. Een duurzame én mooie plussize-outfit, hoe pak je dat aan?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het is geen nieuws dat de kledingindustrie op het gebied van duurzaamheid nog veel kan verbeteren. Hoewel je weet dat je in je eentje de misstanden niet gaat oplossen, weet je ook dat als je niets doet, er nooit wat verandert. Dus probeer je duurzame keuzes te maken. Maar dat wordt een stuk lastiger als je een grotere maat hebt. Bekende duurzame merken, zoals Armedangels, Miss Green en People Tree, bieden nauwelijks kleding aan boven maat 44 voor vrouwen, als ze al een grotematencollectie hebben. Ook op een van de grootste online zoekmachines voor duurzame kleding, Projectcece, slaag ik zelden.

Wie dik is én duurzaam wil leven, heeft vaak niets aan de standaardadviezen als ‘ga naar de kringloopwinkel’ en ‘doe onderzoek naar duurzame merken’. Het is een hardnekkig probleem, waar op OneWorld al eerder over werd geschreven: hoe breid je op een duurzame manier je garderobe uit als het aanbod voor dikke mensen toch al zo beperkt is? Maar hé, geen reden tot paniek, want ook voor jou en mij zijn er genoeg mogelijkheden! Je moet alleen vaak net even wat verder zoeken.

1. Bezoek (of organiseer) een kledingruil

Ik vond het concept ‘kledingruil’ al jaren machtig interessant. Wat is er nou fijner dan een nieuw, dankbaar huis vinden voor de kleding die jij niet meer draagt, maar die nog hartstikke goed is? Helaas vind je bij de gemiddelde kledingruil als dik persoon weinig mensen met dezelfde maat, dus kon ik mijn spullen alsnog niet kwijt. Tot een paar maanden geleden.

Trek de stoute tweedehandsschoenen aan en organiseer je eigen kledingruil!

Toen ik voor het eerst een kledingruil van Dikke Vinger (een supportgroep voor dikke mensen) bezocht, wist ik dat kledingruilevents voortaan mijn happy places zouden zijn. Beeld je even een woonkamer in vol mensen die goedgemutst voor de spiegel staan te draaikonten in hun nieuw gevonden outfits. Ik was in de hemel. Ik vond een aantal heel mooie dingen, en toen ik er ook nog een bikini, die ik nooit had gepast, kwijt kon aan iemand die er zo gelukkig mee was dat die hem die hele zomeravond heeft aangehouden, was ik verkocht.

Sowieso is Dikke Vinger een vette tip (pun intended) voor dikke mensen die steun zoeken, maar hun kledingruilevents zijn helemaal een aanrader. Word er niet een georganiseerd bij jou in de buurt, of niet vaak genoeg, trek dan de stoute (tweedehands)schoenen aan en organiseer er zelf een!

2. Zoek buiten de standaardkringloopwinkels

‘Kringloopwinkels hebben ook grote maten!’ hoor ik mensen in mijn omgeving wel eens roepen. Klopt, denk ik dan: één rek, van de dertig, met zo’n achttien kledingstukken in alle grote maten bij elkaar. Officieel heb je dan als winkel een plussize-assortiment, maar eigenlijk ben je vooral goede sier aan het maken met weinig. Vooral omdat de kleding díe er hangt nog weleens gekaapt wordt door slankere mensen die hun kleren graag oversized dragen of vermaken. Dat is hun goed recht, maar ze verkleinen er het aanbod voor mensen die geen kleinere maten kúnnen dragen wel mee.

Ook via Instagram bieden mensen met regelmaat kleding aan

Gelukkig zijn er ook op dat gebied opties. Zo is er in Nijmegen een tweedehandswinkel, Up, die zich exclusief richt op grote vrouwenmaten. Ze bieden kleding aan vanaf maat 44 en waar veel winkels ophouden bij maat 50 of 52, gaan zij door tot maat 60. Natuurlijk zijn ze afhankelijk van het aanbod dat ze binnenkrijgen, dus niet in alle maten is evenveel aanwezig, maar je kunt er toch goed slagen. Ze kopen ook tweedehands in, dus als je zelf kleding hebt waar je afscheid van wilt nemen, kan het via hen een nieuw leven vinden.

En vergeet vooral het internet niet. Sites als United Wardrobe hebben vaak meer plussize-aanbod dan je denkt, en ook via bijvoorbeeld Instagram bieden mensen met regelmaat kleding aan. Hou het kanaal van fotograaf Tatjana Almuli bijvoorbeeld in de gaten en wees de eerste die het ziet als zij daarop iets aanbiedt.

3. Maak zelf kleding (of laat dat doen)

Een tip voor gevorderden en mensen met doorzettingsvermogen, want zelf kleding maken is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Voor mij is het bijvoorbeeld iets waar ik zelf nu nog niet toe in staat ben, maar wat ik dolgraag zou leren. Als je bewust omspringt met de materialen die je aanschaft, zou dit weleens de duurzaamste optie van allemaal kunnen zijn. Ik laat me graag inspireren door blogger en illustrator Lana van Leeuwen, die wel een deel van haar kleding zelf maakt. En wat voor een kleding: de prachtigste jurken komen uit haar naaimachine.

De tijd dat we blij mochten zijn met één vormeloos T-shirt dat min of meer paste, is voorbij

En als je het zelf (nog) niet kunt, dan kun je het altijd nog laten doen. Onlangs werden mij twee winkels getipt die hun kleding zelf maken in een eigen atelier: Big Girlz in Eindhoven en Mooi Mode in Harderwijk. Laat je daar je kleding maken, dan weet je niet alleen zeker dat je nieuwe outfit precies past, maar ook dat je geen overgeproduceerde wegwerpitems draagt.

4. Laat van je horen

Dit is een tip waar je op korte termijn niets aan hebt, maar misschien wel de allerbelangrijkste tip voor mensen die ertegenaan lopen dat ze geen duurzame kleding in hun eigen maat tegenkomen. Een van de redenen dat er zo weinig duurzame mode in grote maten wordt geproduceerd, is omdat merken denken dat de behoefte er niet is. Waar dat op gebaseerd is, weet ik niet precies; het zal in veel gevallen een aanname zijn.

Vraag aan een merk waar je mooie items ziet wanneer ze die ook gaan produceren in jouw maat

Dus moeten we die merken laten weten dat er wél interesse is. Vraag aan een merk waar je mooie items ziet wanneer ze die ook gaan produceren in jouw maat. Spreek je uit als je op enige manier zelf in de kledingindustrie betrokken bent. Vraag aan een merk dat expliciet zegt dat ze ‘voor elke vrouw in elke maat’ zijn, waarom hun collectie dan maar tot maat 54 gaat.

Laat van je horen, laat zien dat dikke mensen ook een consumentengroep zijn en dat we het beu zijn dat iedereen ons over het hoofd ziet. De tijd dat we blij mochten zijn met één vormeloos T-shirt dat min of meer paste, is voorbij. Wij willen ook mooie kleren, kwalitatief goede kleren en duurzame kleren. En we hebben er evenveel recht op als ieder ander.

Fuck de dieetcultuur

De illusie van tweedehands

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons