Wie heeft recht op zee?

- Humanity House

Op 11, 12 en 13 juli organiseert de Ambassade van de Noordzee een bijzondere manifestatie in Den Haag en Scheveningen. Door middel van kunst, expedities en lezingen wordt aandacht gevraagd voor wat de zee ons te vertellen heeft. Ook in het Humanity House gaan we hierover in gesprek: op 12 juli komen verschillende experts langs om te praten over wie recht heeft op de zee. De toekomstige generatie, de zee zelf, of?

Er bestaat recht om de zee te beschermen, maar in ons huidige systeem heeft de zee zelf geen rechtspersoonlijkheid. Denkers als Bruno Latour wijzen erop dat mensen en natuur echter onderdeel zijn van dezelfde ecosystemen waar de mens bovendien grote druk op uitoefent. We zouden daarom anders moeten denken over gelijke rechten, ook voor niet-mensen.

Deze middag voeren we gesprekken over wie recht heeft op de zee met lezingen van jurist en onderzoeker Laura Burgers ‘Van mensenrechten naar zeerechten’; directielid Ambassade van de Noordzee Anne van Leeuwen ‘De zee is van zichzelf‘ en mensenrechtenjurist Jan van de Venis ‘Zeerechten voor toekomstige generaties’. Kunstenaar Carlijn Kingma neemt ons mee op een tijdreis door haar tekening waarin zij het menselijk samenleven verbeeldt.

De Ambassade van de Noordzee organiseert dit programma. Zij zijn ontstaan vanuit het oogpunt dat de zee en het leven in de zee van zichzelf is. De Ambassade geeft de dingen, planten, dieren en mensen in en rond de Noordzee een stem.

De Ambassade van de Noordzee is op 1 juni 2018 opgericht als casus van het Parlement van de Dingen. Het jaarprogramma ‘Luisteren naar de zee’ wordt mede mogelijk dankzij financiële ondersteuning van Mondriaan Fonds, Fonds 1818, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en BankGiro Loterij Fonds

 

Meer info en tickets: https://www.humanityhouse.org/agenda/wie-heeft-recht-op-zee/

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons