Aanstaande dinsdagmiddag 2 november organiseert CNV Internationaal samen met het Colombiaanse vakbondscollectief voor de mijnbouw het webinar “Social Dialogue the key to a just energy transition” (sociale dialoog, sleutel tot een rechtvaardige energietransitie”. De aanpak van de klimaatverandering zorgt wereldwijd voor ingrijpende veranderingen op de energiemarkt. Dat heeft nu en komende jaren enorme gevolgen voor de werkgelegenheid in de mijnbouwregio’s. Zo ondervinden de mensen die werken en wonen in de mijnbouwregio in Colombia nu al dagelijks de impact van sluiting van de mijnen.

>>> Meld je hier aan <<<

Tijdens dit online evenement gaan we in op deze veranderingen in de energiesector, met de focus op de situatie in Colombia. Vakbondsvertegenwoordigers van werknemers uit Cesar en La Guajira, mijnregio’s in het noorden van Colombia delen hun ervaringen.

Direct en indirect raken nu al duizenden hun werk kwijt door  mijnsluitingen zonder dat vooraf is onderhandeld over een fatsoenlijk sociaal plan. Zij kampen met grote problemen, maar het ontbreekt er aan een sociale dialoog structuur waar hun vakbonden echt afspraken kunnen maken over oplossingen.

Sinds kort hebben diverse mijnwerkersvakbonden in Colombia de handen ineengeslagen en met steun van CNV Internationaal het Labour Observatory for a Just Transition in the Coal Supply Chain opgericht. Dit Observatorium wil werken aan constructieve sociale dialoog door kennis te delen over (inter)nationale wet- en  regelgeving, ervaringen uit de praktijk in andere landen en actuele ontwikkelingen in de mijnbouwgebieden.

Voor dit webinar hebben we internationale deskundigen en verschillende belanghebbenden uitgenodigd. Vertegenwoordigers van het vakbondscollectief, de Colombiaanse viceminister van Arbeid, de Nederlandse Ambassade in Colombia, energieconcern UNIPER, de Internationale Arbeidsorganisatie ILO en de internationale vakbondsorganisatie ITUC gaan  de dialoog aan. Zij geven hun visie op hoe komende jaren een rechtvaardige energietransitie kan worden bereikt.

>>> Meld je hier aan <<<