Vredesweeklezing 2019 Vrede Verbindt Over Grenzen

- Domkerk

Met de Vredesweeklezing 2019 in de Domkerk Utrecht luidt vredesorganisatie PAX de landelijke Vredesweek in. Het motto van de Vredesweek is ‘Vrede Verbindt Over Grenzen’ en gaat o.a. over elkaar ontmoeten.

In de lezing van Gruiters passeren vier decennia vredeswerk. De oorsprong van de vredesbeweging, het begin van PAX, is nauw verbonden met de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Vrede verbindt mensen over de grenzen van vijandschap heen. Van demonstraties tegen kernwapens naar lobby voor Soedan, van de val van Aleppo in Syrië en het afschaffen van het INF-kernwapenverdrag naar tekenen van hoop in het werk van de vredesorganisatie PAX. Gruiters: “We zien 75 jaar na beëindiging van die verscheurende en vernietigende oorlog de verdeeldheid in Europa en in onze eigen samenleving  groeien. Durf elkaar te leren kennen over de breuklijnen van onrecht ongelijkheid en uitsluiting.”

Voorberg zal vanuit zijn ervaring met vluchtelingen en de PopUp-kerk reflecteren op het thema ‘Vrede Verbindt over Grenzen’. Voorberg: “In de pop-up kerk is de tegenstelling niet meer die tussen geloof en ongeloof, maar gaat het om geloof versus cynisme. Verlangen we naar een andere wereld? Laten we dan samen gaan. Het verlangen is wat de PopUp-kerk draagt.” Voorberg klaagt niet aan, maar biedt aan te helpen. Zo ontstond het idee om vluchtelingen van de Griekse eilanden te halen.

De Vredesweeklezing 2019 is een initiatief van Vredesorganisatie PAX en Citypastoraat Domkerk.

Praktische informatie:
Lezing is vrij toegankelijk
Datum en tijd: vrijdag 20 september 2019, 16:00 – 18:00 uur, inloop 15:30 uur
Aanmelden gewenst op : vredesweek@paxvoorvrede.nl  of frans.de.wolff.1954@gmail.com
Domkerk, ingang Domplein, Utrecht

 

Over de sprekers

Jan Gruiters werkt 38 jaar bij de vredesbeweging, sinds 2000 als algemeen directeur van vredesorganisatie PAX. Hij studeerde informatica en volgde een postacademische opleiding bestuurs- en organisatiewetenschap. Naast PAX heeft hij ook bij het Komitee Kruisraketten Nee en de Raad van Kerken in Nederland gewerkt. Voor de laatste organisatie organiseerde hij in Nederland de eerste oecumenische Kerkendagen. Hij was o.a. hij lid van de commissie van onafhankelijke deskundigen die de evaluatie van de ISAF-missie in Uruzgan begeleidde. Hij is o.a. lid van de stuurgroep Kennisplatform Veiligheid en Rechtsorde van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij publiceert regelmatig over vredesvraagstukken en internationale samenwerking. Jan Gruiters is auteur van het boek Nooit meer oorlog. Winnende missie of verloren visioen? (Valkhof Pers).

Rikko Voorberg is een spraakmakende theoloog. De jonge dominee woont en werkt in Amsterdam. Daar richtte hij een PopUp-kerk op, een kerk zonder eigen gebouw, met een losse organisatievorm, buiten de gevestigde kerkelijke kaders. Hij wordt geïnspireerd door theatermakers en andere kunstenaars. Mensen die net als hij buiten de lijntjes durven te kleuren.

Voorberg is betrokken bij de vluchtelingen in Amsterdam, was medeoprichter en woordvoerder van de Vluchtkerk en nauw betrokken bij Wij gaan ze halen, een actiegroep die kritisch reageert op het Nederlandse vluchtelingenbeleid, dat zich niet aan de internationale afspraken zou houden.

Gedreven vanuit het Evangelie weet Rikko Voorberg op creatieve wijze steeds weer aandacht te vragen voor mensen die om wat voor redenen ook in de knel dreigen te raken

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons