Hoe kunnen we er voor zorgen dat hongersnood zo moreel verwerpelijk wordt, dat wereldleiders die in de positie zijn om het te veroorzaken ​​of te stoppen, gaan handelen om het te voorkomen? Experts praten in een kleinschalige paneldiscussie over de misdaad van honger en de huidige gebruiken in een conflict.

De aanleiding van dit programma is een voorstel van Zwitserland om uithongering tijdens een niet-internationaal gewapend conflict als oorlogsmisdaad op te nemen in het Rome statuut. Dit stelde Zwitserland voor tijdens de 17th Assembly of States Parties. Met een panel van deskundigen bespreken we dit voorstel. Wat gaat dit betekenen voor de internationale vervolging van uithongering? Hoe zijn internationale tribunalen hier in het verleden mee omgegaan? En wat kan het internationaal gerechtshof (ICC) doen om uithongering te vervolgen, wanneer er geen geen strafrechtelijke vervolging plaatsvindt tegen uithongering?

Over de sprekers

  • Alex de Waal, schrijver en onderzoeker op het gebied van humanitaire en ontwikkelingsvraagstukken. Hij is gespecialiseerd in Afrika, en met name Sudan en Darfur, waar hij talloze artikelen en boeken heeft gepubliceerd. Hij is mededirecteur van de belangenorganisatie Justice Africa.
  • Wayne Jordash QC. Global Rights Compliance. Wayne Jordash QC is een wereldleider op het gebied van internationaal humanitair recht (‘IHL’) en internationale mensenrechtenwetgeving (‘IHRL’), met ongeëvenaarde ervaring over de hele wereld, en adviseert regelmatig regeringen, waaronder de Oekraïense, Bengaalse, Libische, Servische en Vietnamese regeringen over hun naleving van het IHR en IHRL.
  • Catriona Murdoch. Global Rights Compliance. Wereldwijde naleving van mensenrechten. Catriona is in 2016 toegetreden tot GRC, zij leidt momenteel het project Accountability for Mass Starvation: Testing the Limits of the Law, dat zich uitstrekt tot alle internationale humanitaire wetten en internationale mensenrechtendelicten, met bijzondere aandacht voor de misdaad van de hongerdood en de vooruitzichten van vervolging van honger, het achterhouden van voedsel en / of de opzettelijke vernietiging van landbouwgebieden in Jemen.
  • Het evenement wordt gemodereerd door Federica D’Alessandra, de oprichter van het Oxford-programma voor internationale vrede en veiligheid aan de Blavatnik School of Government’s Institute for Ethics, Law and Armed Conflict. Ze is gespecialiseerd in internationaal publiekrecht, internationale criminaliteit, mensenrechten en humanitair recht.
  • Ali Aljasem is de Human Security Officer van de Humanitaire Organisatie Damaan en een onderzoeker bij het Conflict Studies Centre van de Universiteit Utrecht. Eerder werkte hij voor Artsen zonder Grenzen in Aleppo. Ali is een frequente gastspreker bij Universiteit Utrecht wanneer het gaat over Syrië en de MENA-regio politiek.

Volg het Facebook event hier