Van noord naar zuid: De machtsverschuiving in ontwikkelingssamenwerking

- Humanity House

Hoe krijgen we andere machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking en hoe kunnen we de traditionele donor-ontvanger relatie veranderen? Vertegenwoordigers van noordelijke en zuidelijke maatschappelijke organisaties gaan hierover met elkaar in gesprek onder leiding van Sara Kinsbergen en Patrick Lodiers.

De roep om andere machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking klinkt steeds luider. De houdbaarheidsdatum van de huidige manier van werken lijkt in zicht. Organisaties uit lage- en middeninkomenslanden willen inspraak in de mondiale agenda en zelf hun prioriteiten kunnen bepalen. Ook zijn er praktische en noodzakelijke redenen om zuidelijke organisaties meer macht en middelen te geven. Het zorgt voor meer legitimiteit en verankering van de organisaties in de samenleving daar en voor een directere besteding van geld.

Tijdens dit programma vertellen vertegenwoordigers van organisaties uit Brazilië, India en Kenia hoe zij een eigen achterban hebben opgebouwd en zo minder afhankelijk zijn geworden van buitenlandse donoren. En hoe zij weer kleinere organisaties in hun eigen land geholpen hebben. Moderatoren Patrick Lodiers en Sara Kinsbergen gaan met hun en met vertegenwoordigers van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties in gesprek over de toekomstige samenwerking tussen noordelijke en zuidelijke ngo’s.

Over de sprekers

  • Kees de Jong is sinds 2018 de nieuwe directeur van Wilde Ganzen. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring binnen de non-profit sector en was voor een lange periode betrokken bij Stichting Edukans als medeoprichter en directeur.
  • Stella Chege is verantwoordelijk voor het toezicht op de beurzen en de fondsenwerving voor de groeiende projectenportefeuille van Kenya Community Development Foundation. Kenia Community Development Foundation (KCDF) is een publieke filantropische stichting die duurzame, gemeenschap gestuurde ontwikkeling ondersteunt. KCDF’s visie is “Alle gemeenschappen geven en werken samen in de welvaart”.
  • Swatantra Gupta is de algemeen directeur van Smile Foundation. Hij richt zich met name op externe relaties door partnerschappen en samenwerking. Smile Foundation is een ngo in India die elk jaar meer dan 750.000 kinderen en hun gezinnen helpt. Dit doen ze via meer dan 350 projecten voor welzijn op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, levensonderhoud en empowerment van vrouwen, in afgelegen dorpen en sloppenwijken in India. De Kamer van Koophandel heeft aan hun de Education Excellence Award uitgereikt.
  • Vivian Hermida is projectadviseur van CESE in Brazilië. CESE is een lokale organisatie in Salvador de Bahia, die opkomt voor de rechten van gemarginaliseerde bevolkingsgroepen in Brazilië. CESE is opgericht door diverse christelijke kerken en hun missie is het versterken van maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met veranderingen in de politiek, de economische sectoren en in maatschappelijke kwesties zoals het recht.
  • Babah Tarawally is Trouw-columnist en schrijver en leest een gesproken column voor. Babah komt uit Sierra Leone en schreef zijn eerste boek De verloren hand in 2010. Zijn laatste boek Gevangen in zwart wit denken verscheen in 2018.
  • Michiel Servaes is sinds oktober 2018 directeur bij Oxfam Novib. Oxfam Novib is een wereldwijde beweging van mensen die samen armoede verslaan. Verschillende mensen zoals, vissers, boeren, leraren, donateurs, onderzoekers en noodhulpcoördinatoren zijn daarbij betrokken. Hij zit aan tafel om in gesprek te gaan met andere vertegenwoordigers van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties.
  • Clara Bosco is senior adviseur Civil Society Resourcing CIVICUS. CIVICUS is een wereldwijde alliantie van maatschappelijke organisaties en activisten die zich inzetten om de burgeractie en het maatschappelijk middenveld overal ter wereld te versterken.
  • Charles Kojo Vandyck is adviseur voor capaciteitsontwikkeling bij West-Africa Civil Society Institute (WACSI). WACSI is gericht op het versterken van het maatschappelijk middenveld in West-Afrika om representatief, collaboratief, veerkrachtig en invloedrijk te zijn door middel van kennisuitwisseling, leren, verbinden en beïnvloeden.
  • Evelijne Bruning is sinds 2009 directeur voor de Nederlandse afdeling van The Hunger Project (THP). THP is een wereldwijde, non-profit organisatie die zich inzet voor een duurzaam einde van honger in de wereld. THP heeft wereldwijd een team van meer dan 380 mensen in 22 landen, waaronder in Nederland.

Moderatoren

  • Onderzoeker en antropoloog Sara Kinsbergen en tv- en radiopresentator Patrick Lodiers zijn de moderatoren van deze bijeenkomst.
    Over dit programma

Dit programma wordt georganiseerd door ViceVersa en Wilde Ganzen. ViceVersa is het journalistieke platform voor mondiale samenwerking. In samenwerking met Wilde Ganzen maken zij in mei een special over de nieuwe machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons