UP! Talkshow: In memoriam

- De Nieuwe Liefde

UP! biedt inspiratie rond het thema ouder worden, een frisse blik, ruimte voor scherpe randjes en veel moois. Elke UP! talkshow heeft een eigen invalshoek. Bekende en onbekende gasten vertellen hoe zij het avontuur van ‘ouder worden’ aanpakken. UP! toont initiatieven in de stad en er is altijd een flinke portie cultuur.

Over hoe belangrijk het is dat je je bewust bent van dat wat mogelijk komen gaat.

We stellen ingewikkelde praktische, emotionele of medische thema’s het liefst uit. Wie dan leeft, wie dan zorgt.
Hoe praat je over moeilijke onderwerpen? Met jezelf, met je kinderen, met je directe omgeving. Wat zouden ze eigenlijk van je moeten weten?
Hoe wil je herinnerd wil worden? Wanneer heb je je je immateriële nalatenschap eigenlijk ‘goed geregeld’?

Verpleeghuisarts Bert Keizer heeft honderden oudere mensen in behandeling gehad. Hij heeft dus ook gezien hoe mensen zich al dan niet verhouden tot deze levensfase. Keizer zegt “Ik wil dat mensen zich kunnen verdedigen tegen medische bemoeienis. Daar heb ik zinnige en praktische tips voor. Je kunt misschien meer zelf regelen dan je denkt.”

Kunstenares Ida van der Lee ontwierp een Testament Ongekend, waar ouderen i.s.m. jongeren hun nalatenschap, die niet in een ‘echt‘ testament past, vormgeven en delen in betekenisvolle verhalen.

Elke militair wordt bij de krijgsmacht uitgenodigd om in de Handleiding Nabestaanden aan te geven hoe hij of zij herdacht wil worden en wat hij of zij wil nalaten. Erwin Kamp, hoofd van de Dienst Humanistische Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht, legt uit waarom het de moeite waard is om bij je eigen dood stil te staan. Voor iedereen, niet alleen voor militairen.

Ilse Pullens vertelt over de succesvolle (8000 downloads) gratis app Before you leave, die ervoor zorgt dat herinneringen nooit verloren gaan. Met daarin honderden vragen die je kunt stellen aan iemand die je lief is. Soms luchtig en soms ontroerend. De antwoorden leg je in de app vast via tekst, foto, video of stemopname. Voor als diegene er ooit niet meer is.

Wij van UP! willen in gesprek over dit onderwerp. Ben je actief bezig met je nagedachtenis? Heb je hiervoor een specifieke vorm gekozen? Wij horen het graag, live in de zaal met presentator Froukje Jansen of via UP-Nederland .

Gospelkoor Deliverance zorgt voor de vrolijke noot.

Ineke Hurkmans van Jump Movement vertelt over de Follow UP! workshop rond het thema In Memoriam volgende week in de OBA Roelof Hartplein.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met het Humanistisch Verbond en hun project Ik wil met je praten.

UP! Een nieuwe kijk op ouder worden

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft.

Mensen om je heen

Ieder mens heeft het nodig: een reden om je bed uit te komen, nieuwsgierig te blijven en mensen om je heen die zich om jou bekommeren. Vandaag de dag is het misschien wel belangrijker dan ooit om oog te hebben voor elkaar.

Inspiratie

UP! biedt inspiratie rond het thema ouder worden, een frisse blik, ruimte voor scherpe randjes en veel moois. Elke UP! talkshow heeft een eigen invalshoek. Bekende en onbekende gasten vertellen hoe zij het avontuur van ‘ouder worden’ aanpakken. UP! toont initiatieven in de stad en er is altijd een flinke portie cultuur. Meer informatie vind je op de website en de Facebookpagina van UP!

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons