De rode draad in het programma zijn de afgelopen 7 jaar van Zaid. Naar Zomergasten idee neemt hij je aan de hand van verhalen, video’s en foto’s mee in zijn verhaal van verzet en hoop.

Zaid is een media activist en Palestijns vluchteling en geboren in Aleppo, Syrië. Tot 2011 was Zaid student en leefde op het eerste gezicht een typisch studenten bestaan. Maar niets was minder waar, hij leefde onder de verstikkende deken van onvrijheid. De drang, energie en noodzaak voor verandering was enorm. En toen kwam er één filmpje dat alles veranderde. Zaid werd geraakt door het beeld van jonge Syriërs die, tijdens een protest tegen Assad, trots riepen dat zij zich nooit zullen laten kleineren. Hij pakte zijn camera en ging samen met duizenden andere jonge Syriërs de straat op, de Syrische revolutie was ontketend.

Terwijl de daaropvolgende jaren in Syrië zeer moeilijk waren, ging Zaid door. Hij bleef strijden voor vrijheid en democratie en hielp mee met het opzetten van verschillende scholen om zo zijn idealen in praktijk te kunnen brengen. De drang om door te gaan overheerst bij Zaid, vrijheid, waardigheid en gerechtigheid in Syrië is het ultieme doel. Dit lijkt nu een droom maar zijn verhaal is een van de vele soortgelijke Syrische verhalen en geeft ons een kijk op wat echt belangrijk is. Wat kunnen wij doen? Hoe zien anderen dit? Na het verhaal van Zaid gaan we met elkaar in gesprek en proberen we antwoorden te vinden op deze belangrijke vragen.

De voertaal van de avond is Engels en het vindt plaats op kantoor van PAX, St. Jacobsstraat 12, Utrecht.

Aanmelden via: https://actie.paxvoorvrede.nl/actie/toekomstdroom-voor-syrie/