Op woensdag 23 mei aanstaande zijn er weer verkiezingen, voor het Europees Parlement. In het licht van de verwachte winst van populistische partijen is de discussie over de toekomst van Europa weer actueel. Maar het lijkt grotendeels een dialoog die vanuit de loopgraven gevoerd wordt. Er is nauwelijks een open discussie, je bent blijkbaar ofwel vóór ofwel tégen ‘Europa’. Voor PAX is de Europese Unie een succesvol vredesproject, dat evenwel zeker voor verbetering vatbaar is. We zien bedreigingen, maar ook mogelijkheden  om de kloof tussen ‘Brussel’  en de Europese burgers te verkleinen en Europa als vredesproject te versterken. Daartoe moet de burger weer meer centraal komen staan, zowel binnen de Europese Unie als in het buitenlandbeleid van de EU.  

Om de discussie over Europa een impuls te geven heeft PAX een zogenaamde scenario exercise uitgevoerd. Op basis van bijeenkomsten in Utrecht, Belgrado en Kyiv zijn vier scenario’s geformuleerd die een beeld geven van hoe Europa er in 2040 uit zou kunnen zien.

Tegelijkertijd heeft PAX zijn eigen ideeën over Europa geactualiseerd in een nieuwe positiebepaling. Deze beide documenten worden gepresenteerd op een bijeenkomst, waar we u graag voor uitnodigen:

Dinsdag 16 april 2019, 16.00 – 17.30 uur

Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag

  • Introductie door Miriam Struyk, directeur programma’s van PAX
  • Een korte animatie over de vier scenario’s
  • Enkele reacties, door onder andere Sven Koopmans, lid van de Tweede Kamer voor VVD, Bram van Ojik, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks, en Pieter Omtzigt, lid van de Tweede kamer voor het CDA, gevolgd door een discussie met de aanwezigen
  • Een culturele afsluiting door dichter / performer Diana Ozon

 

We nodigen je graag  uit voor deze bijeenkomst (deelname gratis). Gelieve je aanwezigheid even te melden aan Medina Sharapova: sharapova@paxforpeace.nl