Roots en identiteit vormen altijd belangrijke thema’s in de programmering van Amsterdam Roots Festival. Dit jaar laten we een nieuwe generatie aan het woord; Third Culture Kids; opgegroeid met zowel de cultuur van (groot)ouders als de sociale codes en regels uit hun directe leefomgeving. In Compagnietheater bevragen we verschillende ‘Third Culture’ makers en denkers. Voelen zij zich ontworteld of juist vrij? Is daarin plaats voor een eigen identiteit? Spreken Third Culture Kids de taal van de toekomst in onze globaliserende wereld?

Velen van ons zijn grootgebracht in twee (of meer) culturen. Om dit fenomeen te omschrijven gebruikte de Amerikaanse socioloog Ruth Hill Useem in 1963 voor het eerst de term Third Culture Kids. Door het mengen van meerdere culturen ontstaat volgens haar een nieuwe, hybride cultuur die van grote invloed is op het vormen van je identiteit. Voor Third Culture Kids is schakelen tussen culturen als een tweede natuur waardoor ze zich op veel plekken thuis kunnen voelen. Tegelijkertijd weten ze als geen ander hoe het is om ‘anders’ te zijn. Hoewel niet altijd makkelijk, kan het skills opleveren die grenzen doen vervagen en daarmee creatieve processen en vernieuwing mogelijk maken. Waarom voelen deze kunstenaars zich vaak niet gebonden aan een vaste stijl en vorm? Heeft de noodzaak van switchen en meshen hiermee te maken?

Dit programma wordt ontwikkeld in samenwerking met het Compagnietheater. Andrew Makkinga zal met o.a. Pete Wu, Samya Hafsaoui en Kemo Camara reflecteren op skills en toekomstperspectieven van Third Culture Kids.

Wees erbij en koop hier een ticket a €15 voor het programma in Compagnietheater. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Kijk online via de website van Amsterdam Roots Festival en Facebook live