The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov

- Humanity House

De indringende documentaire ‘The Trial’ vertelt het verhaal achter het politieke proces van de staat Rusland tegen de Oekraïense documentairemaker en activist Oleg Sentsov. In 2015 werd Oleg beschuldigd van terroristische activiteiten en veroordeeld tot twintig jaar celstraf in Siberië. Amnesty International noemde het een showproces, dat deed denken het Stalin-tijdperk.

Op 14 mei dit jaar is Oleg Sentsov in hongerstaking gegaan om de vrijlating van alle Oekraïense politieke gevangen te eisen. We kijken de film en praten na afloop over zijn situatie. Wat is er nodig om zijn situatie te veranderen?

In augustus 2015 veroordeelde de Russische rechtbank de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov tot 20 jaar gevangenisstraf, ondanks onvoldoende bewijzen, inconsistenties in de zaak en de verandering van getuigenverklaring door de hoofdgetuige. De rechtszaak kreeg veel media-aandacht en werd tot ver buiten de Russische landsgrenzen een symbool in de strijd voor journalistieke vrijheid.

Regisseur Askold Kurov onderzoekt in deze documentaire de waarheid achter het proces. Geleidelijk aan onthult hij een absurd en angstaanjagend Kafkaësk verhaal over hoe iemand het slachtoffer kan worden van een meedogenloze staatsmachine.

Sprekers

Na afloop van de film praten we met de Oekraïense filmmaker Mariia Ponomarova en met regisseur Askold Kurov via Skype. Hij heeft Oleg Sentov net bezocht in de gevangenis.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons