The Refugee Millennial

- Humanity House

Wanneer stop je met vluchteling zijn? En hoe is het om continue aan een maatstaf gemeten te worden? Tijdens dit programma hoor je het van verschillende ‘Refugee Millennials’. Zij zijn geboren in de jaren tachtig/negentig en hebben hun roots liggen in conflictlanden. Ze werden het hoofdonderwerp van vele (non-profit) organisaties en het landelijke migratiebeleid. Hoe kijken ze hierop terug? En welke invloed heeft deze ervaring en het stempel ‘vluchteling’ nog op hun leven?

Millennials zijn een veelbesproken generatiegroep. Het zijn jongeren die geboren zijn tussen 1980 en 2000 en veel met elkaar gemeen zouden hebben; narcistische karaktertrekken, geen behoefte hebben aan vastigheid en meer geven om idealen dan geld. De refugee millennials hebben nog een extra dimensie: het definiëren van hun identiteit met een conflictland als hun thuisland. De jaren negentig wordt gezien als de start van een steeds terughoudender asielbeleid. En vooral de start van een maatschappelijke en politieke discussie over asielzoekers, integratie en de Nederlandse cultuur die steeds feller en harder wordt.

Toch doen Refugee Millennials het volgens de cijfers van het CBS het goed. Ze zijn vaak hoogopgeleid en/of ondernemer. Door politici en non-profitorganisaties worden deze cijfers gebruikt om aan te tonen dat het met integratie uiteindelijk wel goed komt. Zo niet bij de ouders, dan wel bij de kinderen. Maar hoe voelen Refugee Millennials zich onder deze cijfers? Hoe is het om gemeten te worden en vergeleken te worden met andere vluchtelinengroepen, met allochtonen en met autochtonen? In hoeverre voelen zij zich anders dan millennials die hun roots in Nederland hebben?

Tijdens deze avond nemen refugee millennials het woord. Ze hebben allemaal verschillende achtergronden, maar zijn aan elkaar verweven door één ding: als nineties kid roots hebben in een conflictland. Het wordt een avond met livemuziek, verhalen en een dialoog. Kom langs en deel je eigen inzichten en ervaringen.

SPREKERS
  • Lofogo Sarour is geboren en getogen in Den Haag, met zijn roots komende uit Zuid-Soedan. Hij leeft momenteel een actief, intensief en sportief leven als professionele kickbokseren (personal) trainer. Lofogo is onlangs teruggegaan naar Zuid–Soedan en is getuige geweest van de ondertekening van de vredesovereenkomst. Hij heeft met zijn eigen ogen gezien in wat voor toestand Zuid-Soedan momenteel is, en heeft gevoeld wat het met zijn motivatie doet hier in Nederland. Lofogo zal o.a vertellen over het innerlijke gevecht waar hij, buiten zijn professionele beroep als kickbokser, tegenaan loopt.
  • Hariwa Adil is jurist, gespecialiseerd in internationaal recht en mensenrechten. Zij werkt als consulent discriminatiezaken bij Art.1 Midden Nederland, een antidiscriminatievoorziening in Utrecht. Ze is eind jaren negentig op 11-jarige leeftijd samen met haar gezin naar Nederland gekomen en heeft hier haar leven opgebouwd. Maar haar hart is in Afghanistan, zij heeft namelijk daar ook haar grote liefde gevonden. Zij zal het hebben over de bijzondere wendingen die in haar leven belangrijk zijn geweest bij het vormen van haar eigen identiteit.
MUZIEK
  • MS. ABA, ook wel bekend als Augustina Austin is een multi getalenteerde singer/songwriter met Ghanese roots. Zij brengt een nieuw geluid met zich mee genaamd: AfroSoul. Zij zal de avond verlichten met haar muziek.Moderator van de avond is Sahar Shirzad.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons